Een eerdere expositie van 'Real Human Bodies'.
Volledig scherm
Een eerdere expositie van 'Real Human Bodies'. © peter van trijen/pix4profs

Ophef over lijkenexpositie in Eindhoven

EINDHOVEN - Wie waren de mensen van wie de levenloze lichamen binnenkort te zien zijn op een expositie in Eindhoven?

Het is onduidelijk waar de geplastineerde lijken vandaan komen die komende maand in de Eindhovense Lichttoren worden tentoongesteld. De organisatie van de door Brabant toerende expositie 'Real Human Bodies' stelt dat de lichamen en lichaamsdelen afkomstig zijn van Amerikanen, en eigendom zijn van een bedrijf uit Michigan. Maar dit bedrijf zelf ontkent dat in alle toonaarden, en claimt dat de expositie uit 'illegale' Chinese lijken bestaat.

Van de huid ontdaan en geplastineerd, zijn de 'levensechte' doden vanaf donderdag elf dagen in het Bredase Amrath Hotel te zien en vanaf 15 september drie dagen in vergaderlocatie Igluu in de Eindhovense Lichttoren. Tot de rondreizende expositie behoren ook de resten van overleden baby's en foetussen. Iedereen die 15 euro betaalt (volwassenentarief) kan ze komen bekijken. 'Doel is de anatomische wetenschap aan geïnteresseerde bezoekers door te geven', zo meldt de organisatie erachter, het bedrijf Primetime Exhibition Las Vegas.

Wetenschap

Wie waren deze mensen? Volgens Primetime Exhibition Las Vegas gaat het om een bruikleen van het Amerikaanse bedrijf Corcoran Laboratories in Michigan - nu American Plastification Company geheten. Het zou gaan om inwoners van de VS die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld van de wetenschap zoals dat ook in Nederland kan. Maar hebben die Amerikanen er ook mee ingestemd dat hun lichaam onderdeel zou worden van een rondreizende show? ,,Het is géén show, het is geen kermisattractie. We werken niet met lichteffecten of achtergrondmuziek, we zetten de lichamen niet op een fiets", reageert tourmanager Eddy Mareco van Primetime Exhibition Las Vegas. ,,De uitvoering is heel 'droog', de sfeer sereen."

Maar hebben de donateurs nou ingestemd of niet? ,,Ik neem aan dat Corcoran hierin heeft voorzien'', zegt Mareco. Maar Corcaran heeft niets, maar dan ook helemaal niets met deze expositie te maken, antwoordt directeur Daniel Corcoran dit weekend op vragen van het ED. 'We kennen geen persoon die Eddy Mareco heet, en we zullen contact met hem opnemen nu hij blijkbaar onze naam noemt. We 'lenen' geen lichamen en lichaamsonderdelen uit voor exposities. We hebben geen materiaal dat door Nederland toert, nu niet, nooit niet. De geplastineerde lichamen die wij hebben zijn alleen voor medische opleidingen bestemd, niet voor het algemeen publiek', aldus Corcoran. En in hoofdletters: 'We verdienen geen geld met exposities, niet aan deze, aan geen enkele in de wereld.' Ze hebben bij Corcoran wel eerder gehoord van de expositie 'Real Human Bodies'. En ze stellen reden te hebben om aan te nemen dat de lichamen uit China komen: afkomstig van Chinezen die op straat gestorven zijn, wier lijken door de Chinese overheid zijn opgepikt en die illegaal zijn doorverkocht.

Poll

Mijn lichaam staat ter beschikking van de wetenschap na mijn dood

  • Eens (29%)
  • Oneens (71%)
2708 stemmen
ED nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven