Volledig scherm
PREMIUM
De klimaatmars loopt langs het Torentje van Mark Rutte. © Jelle Krekels

Opkomst klimaatmars veel hoger dan verwacht: honderden Brabanders lopen mee

VideoDEN HAAG. - Er zijn veel meer scholieren naar Den Haag gegaan om te protesteren dan werd verwacht. Zo'n 15.000 jongeren gingen de straat op om te strijden voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Onder hen ook vele Brabanders: ,,We komen Den Haag wakker schudden.”

,,Wij zijn de toekomst maar hebben momenteel geen enkele invloed", zegt Sarah Broekmeulen van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. ,,Met dit protest willen we onze stem laten horen.” Samen met Floortje Jansen is ze een van de zes scholieren van de school die naar Den Haag zijn afgereisd. ,,We zijn helaas een van de weinige van onze school en daarom waren we een beetje bang voor de opkomst. Maar dit laat wel zien dat onze generatie het klimaat wel degelijk belangrijk vindt”, zegt Floortje. Het is de eerste keer dat ze gaan staken. Het is zelfs de eerste keer dat ze alleen zover reizen met de trein. ,,Vooral onze ouders thuis zijn een beetje zenuwachtig.”

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven