Volledig scherm
De Eindhovense wethouder Monique List. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Oplossing op til voor stichting Cultuur Eindhoven

EINDHOVEN - Binnen twee weken ligt er een panklare oplossing op tafel voor de juridische problemen waar de Stichting Cultuur Eindhoven mee te kampen heeft. ,,We hebben al een denkrichting, maar die laten we eerst juridisch nog toetsen", zo laat cultuurwethouder Monique List (VVD) de gemeenteraad weten. ,,Pas na die second opinion komen we met de oplossing naar buiten.”

List reageert daarmee op vragen vanuit de Eindhovense gemeenteraad naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State vorige week. In een procedure die was aangespannen door de Bibliotheek Eindhoven oordeelde de RvS dat de juridische basis onder de subsidieverstrekking door de stichting ontbreekt. 

Raadslid Saskia Lammers van GroenLinks wijst de wethouder erop dat in andere steden vergelijkbare stichtingen wel probleemloos subsidie kunnen verstrekken aan de cultuursector.  ,,Waarom zou dat hier dan niet kunnen", aldus Lammers, die opnieuw een lans breekt voor het werk van de SCE. 

,,We hebben al contact gehad met onder andere Amsterdam, om uit te zoeken waarom het daar wel werkt en hier nog niet”, aldus List. ,,Met die informatie kunnen we ons voordeel doen.”

De VVD-wethouder kondigt verder aan dat een eerder toegezegde evaluatie van het werk van de SCE binnen afzienbare tijd zal plaatsvinden. ,,Alle betrokken partijen zullen daarbij gevraagd worden naar hun mening, ook de gemeenteraad.”

De SCE werd drie jaar geleden opgericht omdat de Eindhovense gemeenteraad wilde komen tot een objectievere beoordeling van de subsidieaanvragen uit de cultuurhoek en bovendien meer dynamiek in die sector teweegbrengen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven