Volledig scherm
EINDHOVEN - Frontman Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Hij en andere vreedzame demonstranten werden ondanks politiebescherming verjaagd door hooligans. ANP ROB ENGELAAR © ANP

Opnieuw demonstratie tegen Zwarte Piet in Eindhoven

EINDHOVEN - De organisatie Eindhoven Kan Het wil tijdens de intocht van Sinterklaas op 16 november opnieuw gaan demonstreren tegen Zwarte Piet. Maar ze hoopt dat dit niet nodig is en de Eindhovense gemeentepolitiek alsnog ingrijpt.

,,Ook dit jaar voelen we ons genoodzaakt tijdens de intocht te demonstreren tegen zwarte piet, als Eindhoven verzaakt om er een feest voor alle kinderen van te maken", schrijft Marieke Stam namens Eindhoven  Kan Het in een open brief aan het gemeentebestuur. ,,We willen de burgemeester, de wethouders en de raad met klem vragen zich in te zetten om tot een oplossing te komen, voordat de intocht plaatsvindt.”

Egaal bruin

Vorig jaar liep de situatie uit de hand, omdat het groepje vreedzame demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werd verjaagd door hooligans. Afgelopen zomer bleek dat het comité dat de intocht organiseert het niet nodig vindt om iets te veranderen ten opzichte van vorig jaar - de Pieten worden weer egaal bruin geschminkt. De Eindhovense politiek heeft dit tot nu toe stilzwijgend geaccepteerd. De gemeente negeert hiermee het eigen antiracismebureau Radar. Dat adviseert gemeenten op de lijn te volgen van de publieke omroep NTR. Die heeft bekendgemaakt dat bij de nationale intocht in Apeldoorn alleen maar roetveegpieten te zien zijn.

Roetveegpieten Tilburg en Den Bosch

De Tilburgse intocht stopt wel met Zwarte Piet. Dit jaar is een deel van de Pieten schoorsteenpiet, volgend jaar hebben álle hulpjes alleen roetvegen op het gezicht. Ook in Den Bosch zullen er dit jaar voor het eerst roetveegpieten bij de intocht zijn. De meerderheid van de pieten zal nog zwart zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven