De Eindhovense wethouder Marcel Oosterveer (VVD).
Volledig scherm
De Eindhovense wethouder Marcel Oosterveer (VVD). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Opnieuw flinke financiële meevaller voor stadsbestuur Eindhoven, wellicht 21 miljoen

EINDHOVEN -  Hoge pieken, diepe dalen. Kwam de gemeente Eindhoven de afgelopen jaren vooral in het nieuws vanwege de grote financiële tekorten, dit jaar ligt dat geheel anders. Zoals het er nu naar uitziet, houdt het gemeentebestuur eind dit jaar veel geld over. De verwachting is dat het gaat om een bedrag van zo'n 21 miljoen euro.

Dat is veel en veel meer dan een paar maanden geleden nog werd verwacht. In de vorige tussentijdse financiële rapportage becijferde de Eindhovense schatkistbewaarder Marcel Oosterveer (VVD) dat het begrotingsoverschot nog zou uitkomen op 9 miljoen euro, op een begrotingstotaal van meer dan 900 miljoen euro.  

Dat overschot van negen miljoen was vooral te danken aan hogere opbrengsten door de verkoop van bouwgrond, doordat er minder geld wordt uitgegeven aan de inhuur van personeel en door de bezuinigingen op de uitgaven in het sociaal domein, de gemeentelijke afdeling zorg, welzijn en bijstand. 

Meevallers

Dat het overschot nu nog veel hoger uitvalt, komt door enkele kleine meevallers, doordat er opnieuw minder geld is uitgegeven voor het sociaal domein - 1,5 miljoen euro - en door een grote meevaller. Er kon maar liefst zeven miljoen euro worden bespaard op de uitgaven voor het onderhoud van wegen, bruggen en viaducten. 

Wat er met de 21 miljoen euro die het stadsbestuur overhoudt gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Daarover zal de Eindhovense gemeenteraad medio volgend jaar een besluit moeten nemen, als de jaarrekening ver 2019 wordt vastgesteld. 

Mogelijk gaat het geld naar de gemeentelijke spaarpotten, die bedoeld zijn om eventuele tegenvallers op te vangen. Die spaarpotten zijn door de tekorten van de afgelopen jaren behoorlijk geplunderd. Dit voorjaar konden ze voor het eerst weer worden aangevuld omdat het stadsbestuur over 2018 onverwacht ook geld overhield. 

Stroppenpot

Die meevaller was echter vooral te danken aan een uitkering van 22 miljoen euro uit een landelijke stroppenpot voor gemeenten die in de problemen waren gekomen door hoge uitgaven in het sociaal domein. Eindhoven gaf daar in drie jaar tijd zo'n 100 miljoen euro meer aan uit dan was begroot.   

Overigens houdt wethouder Oosterveer nog wel een slag om de arm als het om de exacte hoogte gaat van het bedrag dat de stad overhoudt. De huidige problemen bij het servicebureau in het sociaal domein, dat alle door WIJeindhoven goedgekeurde zorgaanvragen nog eens moet controleren, zouden nog kunnen leiden tot hogere uitgaven dan waar nu rekening mee wordt gehouden.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven