Volledig scherm
Dancing Brave, een van de drie verdwenen paarden in Nuenen. © .

Opnieuw verdwenen paard uit Nuenen terug naar slachtoffer van ‘malafide’ paardenverkoper

EINDHOVEN - Met Dancing Brave is er opnieuw een paard terug bij een van de drie gedupeerden die vorig week alarm sloegen toen zowel hun paarden als de verkoper, aan wie ze de dieren hadden toevertrouwd, spoorloos waren. De handelaar, tegen wie ze aangifte deden vanwege oplichting, nam deze week contact op met Hilde Bowe.

Het ging er moeizaam aan toe en de overhandiging van het paard was met de nodige geheimzinnigheid omgeven. Volgens Bowe nam verkoper Rowan S. via via contact op. „Hij zou het paard bij ons laten terugbezorgen in Noordwijk. Daarop kregen we strikte instructies waar we ons aan moesten houden. De overhandiging was woensdagavond toen het al donker was. We moesten eerst op een afstand blijven en mochten daarna alleen de trailer openen om het paard eruit te halen. Ik weet niet eens of hij zelf achter het stuur zat.”

Nog niet doorverkocht

Bowe is niettemin ‘heel erg blij’ dat ze Dancing Brave terug heeft. Ze lijkt daarbij ook het geluk te hebben gehad dat haar paard nog niet was doorverkocht, wat bij een van de andere gedupeerden wel het geval bleek. Désiree van Wijk moest haar Hechicero uiteindelijk via een onwaarschijnlijke transactie terugkopen van de nieuwe eigenaar. Die extra kosten bleven Bowe bespaard.

„Misschien heeft het ermee te maken dat ik een duur paard heb. Hoeveel zij waard is? 25.000 euro, 30.000 euro? Ik vermoed dat Rowan daar dus ook meer aan heeft proberen te verdienen. Maar dat maakt het ook moeilijker om te verkopen. Niemand koopt een paard voor meer dan 10.000 euro zonder alles heel goed te controleren.”

Drie gedupeerden vinden elkaar vorige week nadat hun paarden spoorloos zijn verdwenen uit stallen in Nuenen. Ze hadden die toevertrouwd aan Rowan S., die de paarden voor hen zou verkopen. Hij gebruikte daarbij overigens een valse naam. De eigenaren vertrouwen de boel niet als ze hun paarden niet meer kunnen zien en als ze op een gegeven moment geen contact meer met S. krijgen. Als ze na wat zoekwerk op internet zijn werkelijke naam ontdekken, slaan ze alarm. Dat heeft ook met het verleden te maken. Zo blijkt S. zijn uit huis geplaatste dochter, baby Hannah, te hebben ontvoerd en doen tientallen mensen vorig jaar aangifte tegen hem vanwege oplichting.

Kris kras door Brabant op zoek

Van de drie gedupeerden die elkaar via Facebook vonden is er met Frans Klos nog één eigenaar die zijn paard nog niet terug heeft. Hij werd de afgelopen dagen bedolven onder de tips en reed kriskras door Brabant op zoek naar Belle Amie: „Elke paardenliefhebber zal het herkennen: een paard is een deel van je leven. Ze is als een kind voor je. We wilden dat ze goed terecht zou komen. Daarom ben ik nu naar haar op zoek.”

Volledig scherm
Frans Klos en zijn paard Belle Amie © Frans Klos

Ook verschillende paardenhandelaren denken dat ze het dier van Klos voorbij hebben zien komen. „Het lijkt erop dat Belle Amie ongeveer vier of vijf keer is doorverkocht. Dus ik heb goede hoop dat we haar nog steeds terugvinden. Maar het blijft speculeren. Die handelaren die contact op hebben genomen, denken het paard op de foto te herkennen. Maar het is natuurlijk geen zekerheid.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven