Opsteker voor ziekenhuispersoneel in Eindhoven en Helmond: ’Ik ben blij dat bloemen zo niet verloren gaan’

VideoEINDHOVEN/HELMOND - De broers Fred en Henk Magendans hadden maandag een fleurige verrassing in petto voor personeel van zowel het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond als het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. ,,Ik ben blij dat ze zo niet verloren gaan.”

Om het dezer dagen drukbezette zorgpersoneel een hart onder de riem te steken, besloten de Eindhovense broers Magendans, eigenaren van een bloemenhandel, bijna tweeduizend boeketten te schenken. ,,Ik ben blij dat ze zo niet verloren gaan.”

800 boeketten

Het idee kwam van Femke Prins en Ingrid Artz, de partners van de broers Magendans. ,,Ik dacht meteen: we gaan die bloemen toch niet weggooien”, vertelt Prins, nadat haar vriend Fred Magendans zojuist een vrachtwagen met daarin zo’n 800 boeketten voorjaarsbloemen bij de expeditie-ingang van het Catharina Ziekenhuis heeft geparkeerd. In de ochtend bezorgden ze zo’n zelfde vracht bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

Het afblazen van de grotere weekmarkten vanwege het coronavirus heeft grote gevolgen voor het Eindhovense familiebedrijf, dat in Zuidoost-Brabant in elk geval op de zaterdagmarkten in Helmond en Woensel te vinden is. ,,De hele bloemenhandel is nu al wereldwijd ingestort”, vertelt Fred Magendans. ,,Kleinere markten gaan soms nog wel door, daar gaan we ons maar zoveel mogelijk op richten.” Natuurlijk is dat wel balen, bekent de Eindhovenaar.

Bloemenhandelaar Fred Magendans uit Eindhoven deelt bloemen uit bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.
Volledig scherm
Bloemenhandelaar Fred Magendans uit Eindhoven deelt bloemen uit bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. © Videostill

Uitzingen en je verlies pakken

Quote

Dit is voor iedereen zuur. En er zijn genoeg onderne­mers voor wie het allemaal nog veel erger uitpakt, vrees ik.

Fred Magendans

,,Zeker omdat we nu net uit een periode met veel regen en wind komen, het begint nu net mooi weer te worden. En dagen als moederdag, Pasen, dat lopen we mis. En als straks alles weer begint te draaien, zitten we alweer bijna in vakantietijd, verwacht ik. Maar ja, we zullen allemaal moeten slikken: uitzingen en je verlies pakken. Dit is voor iedereen zuur. En er zijn genoeg ondernemers voor wie het allemaal nog veel erger uitpakt, vrees ik.”

De ziekenhuizen zijn desalniettemin blij met het gebaar. ,,Dat wordt zeker gewaardeerd. We gaan de boeketten onder onze medewerkers verdelen, te beginnen met die van de spoedeisende hulp en de intensive care”, aldus een woordvoerster van het Catharina Ziekenhuis.

Moeder Annie Magendans-Boumans (84), oprichtster van de bloemenhandel, kijkt vanuit haar rolstoel tevreden toe hoe haar twee zonen de bloemen uitladen. ,,Ik vind het een hartstikke leuk idee, de mensen hier hebben het ook echt verdiend.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven