Een eerdere expositie van 'Real Human Bodies'.
Volledig scherm
Een eerdere expositie van 'Real Human Bodies'. © peter van trijen/pix4profs

Organisator expositie Real Human Bodies loog over herkomst lijken

EINDHOVEN - Ja, de 'Amerikaanse' lijken die de expositie Real Human Bodies vormen zijn in feite deels Chinees. Maar daar is niks illegaals aan, aldus de organisatie.

De organisator van de rondreizende expositie Real Human Bodies blijkt het niet zo nauw te nemen met de waarheid. Tot nu toe beweerde de Vlaamse tourmanager Eddy Mareco van Primetime Exhibition Las Vegas dat de geplastineerde lijken afkomstig waren van overleden Amerikanen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. Maandag gaf hij plotseling toe dat het om lijken gaat van Chinezen - in ieder geval deels - die bij leven geen idee hadden dat ze na hun dood zouden worden tentoongesteld. 

Alleen is het gebruik daarvan niet illegaal, aldus Mareco. Hij houdt vast aan zijn eerdere stelling dat de lichamen en lichaamsdelen die Primetime Exhibition Las Vegas exposeert afkomstig zijn van het Amerikaanse bedrijf Corcoran Laboratories. Afgelopen weekend ontkende het bedrijf dit in alle toonaarden. Corcoran zei wel eerder gehoord te hebben van de expositie Real Human Bodies, die al vijf jaar door Europa rondreist. De getoonde lichamen zouden volgens Corcoran afkomstig zijn van overleden dakloze Chinezen, wier lichamen door de overheid op straat gevonden zijn en die illegaal zijn doorverkocht.

'Niks illegaals aan'

Quote

Als het gaat om (illegale) menselijke lichamen, dan is dat iets voor politie en justitie

woordvoerder gemeente Eindhoven

Mareco erkende maandag dat het klopt dat een deel van de lijken uit China komt. Maar al het materiaal is volgens hem wel degelijk van Corcoran: die zou ze via een tussenpersoon verhuurd hebben aan Primetime Exhibition Las Vegas. Wie de tussenpersoon is, kon Mareco maandagmiddag echter niet zeggen. "Mijn compagnon Hubert weet dat wel, maar die komt vandaag niet meer op kantoor. Nee, telefonisch is hij niet te bereiken; hij heeft zijn mobiel hier laten liggen”, aldus Mareco. Van illegale zaken is geen sprake, zegt Mareco: "De Chinese wet is anders dan de Nederlandse. Veel arme Chinezen overlijden inderdaad op straat. Als er geen nabestaanden zijn die zich melden, worden deze ter beschikking gesteld voor wetenschappelijke doeleinden. Er is niks illegaals aan.”

Naar aanleiding van de ophef over de herkomst is de gemeente Breda een onderzoek gestart. Het Bredase hotel Amrath, waar de expositie van 31 augustus tot 10 september te zien is, onthoudt zich van commentaar. De organisatie Igluu in de Eindhovense Lichttoren ziet vooralsnog geen reden om de expositie - hier gepland van 15 tot en met 18 september - te annuleren. "Wij hebben geen concrete informatie over de juistheid van dit verhaal. We zijn bovendien geen partij: we bieden alleen de accommodatie", zegt Sanne Rijkers van Igluu maandag. Ook de gemeente Eindhoven ziet geen reden om de expositie tegen te houden. "We constateren dat deze tentoonstelling reeds op meerdere plekken is gehouden. Voor een expositie is geen vergunning nodig en de openbare orde staat er niet door op het spel", aldus een woordvoerder. "Als het gaat om (illegale) menselijke lichamen, dan is dat iets voor politie en justitie." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven