Volledig scherm
PREMIUM
Eindhoven 75 jaar Oud-Katholieke Kerk aan de Boschdijk, de Maria Magdalenakerk. Op de foto pastoor Wim van den Berg (links) en assisterend pastor Leonie van Straaten (rechts), met de parochianen (vlnr) Herman Ueffing, Gerrit Coppens, Feli Platzer (zittend), Adrie de Jong-Otte en Ad Fraza. © DCI Media

Oud-katholieke parochie in Eindhoven bestaat 75 jaar: ‘de naam is verwarrend’

EINDHOVEN - De parochie regio Eindhoven van de oud-katholieke kerk bestaat 75 jaar. Het begon ooit in de hongerwinter 1944-1945 toen oud-katholieken uit het zuiden niet naar hun eigen kerk konden vanwege de voortdurende bezetting. 

Volledig scherm
Eindhoven Pastoor Wim van den Berg van de oud-katholieke kerk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

De enige oud-katholieke parochie in Zuid-Nederland is klein maar springlevend, zo blijkt bij een bezoek aan de Maria Magdalenakerk aan de Boschdijk. Hier ‘kerkt’ de 150 leden tellende groep - van wie er elke zondag zo'n 25 in de eucharistieviering zitten - sinds 2011. ,,Daarvoor hebben we een zwervend bestaan geleid", zegt assisterend pastor Leonie van Straaten. Waar het die kerstnacht 1944 begon, weten ze niet eens. Maar daarna heeft de parochie een tiental locaties gekend, onder meer bij de zusters Franciscanessen in Oirschot. 

De huidige, voormalige katholieke kerk uit 1995, past wel bij de nieuwe ‘bewoners', zegt Van Straaten. ,,Ze is gebouwd als een soort tentdak, erg bijbels. Wij zijn als pelgrims altijd onderweg door de woestijn, altijd op zoek.” ,,En de haringen mochten niet te vast staan, want je kon elk moment verder trekken. Dat staat voor vernieuwing", zegt pastoor Wim van den Berg. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven