Volledig scherm
Bert-Jan Dierink en Arnie van der Hart bij het uniform van haar vader. © FotoMeulenhof

Oud uniform zorgt voor nieuwe vriendschap met Arnie van der Hart uit Eindhoven

EINDHOVEN - Een oud legeruniform brengt een Twentse verzamelaar en een Eindhovense vrouw tot elkaar.

Hoe gaat zoiets? Bert-Jan Dierink (39) uit het Twentse Diepenheim verzamelt legeruniformen en zoekt steeds het bijbehorende verhaal. In oktober vorig jaar tikte hij het uniform op de kop dat sergeant Dirk van der Hart uit Eindhoven droeg bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Met hulp van Defensie en wat internet-handigheid had Dierink binnen drie dagen het telefoonnummer te pakken van Arnie van der Hart (72) uit Eindhoven, een van de drie dochters van de sergeant. Bellen dus.

,,Ik reageerde eerst een beetje terughoudend, maar toen ik op de achtergrond Bert-Jans kinderen hoorde, dacht ik: 'Dat zit wel goed",  vertelt mevrouw Van der Hart. En nu zijn Bert-Jan Dierink en zijn vader Willem - een paar maanden na het eerste telefoontje - voor de gezelligheid op bezoek zijn bij Arnie van der Hart. 'De krant' is ook uitgenodigd, een paspop in de kamer draagt het uniform waarmee hun contact begon. Het was het etiketje in het jasje dat Dierink op het goede spoor zette. De naam van de sergeant stond daar op, weliswaar verkeerd gespeld, maar toch.

Bezoek

Na het eerste telefoontje van Dierink volgde snel een eerste bezoek aan Eindhoven. Het klikte en mevrouw Van der Hart besloot meteen alle militaire spullen van haar vader over te dragen aan Dierink. Die is verguld met een oude foto van Dirk van der Hart in het bewuste uniform. En met een identiteitsplaatje, een oorlogszakboekje, een oorlogsherinneringskruis en veel documenten.

Bij het uitbreken van de oorlog diende  Van der Hart in het zeventiende regiment infanterie, dat de Peel-Raamstelling moest verdedigen, weet Dierink. In de oorlog zelf droeg Van der Hart geen uniform meer, maar zat hij ondergedoken in een bos bij Lieshout. Zo ontkwam hij aan krijgsgevangenschap. Na de oorlog trad hij opnieuw enkele jaren in dienst, en zou hij het Britse leger in Duitsland behulpzaam zijn geweest. Het fijne daarvan weet Dierink niet, en mevrouw Van der Hart ook niet. Wat ze wel weet, is dat haar vader later zijn hele werkzame leven vertegenwoordiger was in tropisch hardhout. Een functie die een auto met zich meebracht, lange tijd de enige in de Edelweisstraat in het Eindhovense Stratum, waar het gezin Van der Hart woonde. Ook de telefoon in huize Van der Hart was destijds een unicum. De halve buurt maakte er in dringende gevallen gebruik van.

Contact

Dierink en mevrouw Van der Hart hebben sinds enkele maanden regelmatig contact. Nadat mevrouw Van der Hart eens liet vallen dat ze nog wel eens naar het oude adres van haar opa zou willen, aan de Akkerstraat in Eindhoven, om daar herinneringen op te halen, ontdekte Dierink dat het huis op website Funda stond, met foto's en al. Aanbellen was dus niet meer nodig, zo vertelde hij zijn nieuwe goede kennis. Vandaag gaat het levendige gesprek alle kanten op. De Twentenaren worden onthaald op worstenbroodjes, petit fours, koffie volop. Het oude uniform heeft een nieuwe vriendschap opgeleverd.

Volledig scherm
Bert Jan Dierink met oud unifoirm van Eindhovense militair © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Dirk van der Hart in zijn uniform. © Verzameling Bert-Jan Dierink
Volledig scherm
Het etiket in het uniform van Dirk van der Hart © Verzameling Bert-Jan Dierink
Volledig scherm
Het identiteitsplaatje van Dirk van der Hart. © Verzameling Bert-Jan Dierink
Volledig scherm
Oorlogsdagboekje van Dirk van der Hart © Verzameling Bert-Jan Dierink
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven