Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Ouderen Appel: ‘Eindhoven moet giftreinen weren’

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven moet geen goederentreinen met gevaarlijke stoffen meer toelaten in de stad, vindt Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl. De toegestane normen worden fors overschreden. ,,Het stadsbestuur moet zijn verantwoordelijkheid pakken.”

 1. Giftreinen, een gevaar voor Brabant? ‘Ministerie lijkt zich niks aan te trekken van de eigen afspraken’
  PREMIUM

  Giftreinen, een gevaar voor Brabant? ‘Ministerie lijkt zich niks aan te trekken van de eigen afspraken’

  Het is een rustige, heldere nacht als op 4 mei 2013 een Nederlandse goederentrein door het Belgische stadje Wetteren raast. Er lijkt niks aan de hand, maar net wanneer de trein de bebouwde kom verlaat, ontsporen vijf wagons met daarin de giftige vloeistof acrylonytril. Binnen één tel vat de sloot langs het spoor vlam: een oogverblindende rivier van vuur, driehonderd meter lang. Giftige rookwolken stijgen op en bedreigen de huizen in de buurt. Via het rioolsysteem dringt de stof huizen in een straal van één kilometer rondom de rampplek binnen.
 2. Zomerserie: Bij Boxtel begint ‘opstandig Nederland’: denderende treinen trillen omwonenden uit bed
  PREMIUM

  Zomerserie: Bij Boxtel begint ‘opstandig Nederland’: denderende treinen trillen omwonenden uit bed

  ,,Hier begint opstandig Nederland”, zegt Hans-Willem Vroon, terwijl we Boxtel binnenrijden in de locomotief van een goederentrein onderweg naar de Rotterdamse haven. Op links passeren we achtertuinen van huizen die zo dichtbij staan dat je er in kan kijken. Vroon schetst de gevolgen voor omwonenden. ,,Daar mist een geluidswal”, zegt hij. Even verderop een spoorwegovergang: ,,Die heeft demping nodig; mensen worden hier wakker getrild uit hun bed.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven