Volledig scherm
© Stock

Ouderenappèl laakt
hoge inhuurkosten door gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - Rijzen de kosten voor het inhuren van personeel bij de gemeennte Eindhoven opnieuw de pan uit? Dat vraagt de fractie van het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE) in vragen aan het college van B en W.

Aanleiding daarvoor zijn signalen die het Ouderen Appèl gekregen heeft vanuit de ambtelijke organisatie, zegt fractievoorzitter Dré Rennenberg. ,,Op de werkvloer wordt links en rechts geconstateerd dat er opnieuw veel personeel van buiten ingehuurd word om al het werk te doen", zegt Rennenberg. ,,Het zou opnieuw gaan om tonnen per maand. En dat kan echt niet." 

Ook is Rennenberg gealarmeerd door de onthulling van deze krant dat Eindhoven in 2016 een ambtenaar inhuurde voor een jaarsalaris van maar liefst 227.000 euro. De afgelopen jaren was er vanuit de Eindhovense gemeenteraad veel kritiek op de inhuur-praktijken van het college van B en W. In 2014 kostte de gemeente dat 20 miljoen euro, in 2015 en 2016 ging het om bedragen van telkens 30 miljoen euro. 

Na de kritiek zegde het college toe dat het op die post zou bezuinigen. Bovendien zou er meer gebruik gemaakt worden van de diensten de vele tientallen ambtenaren die door een grootschalige reorganisatie bij de gemeente boventallig waren verklaard en voor wie de ww dreigde. 

De vraag is nu echter of het college zich wel aan die toezegging houdt, stelt raadsnestor Rennenberg. ,,Op basis van de informatie die ons bereikt heb ik daar grote twijfels bij. En we moeten echt bezuinigen. Het werk zal gedaan moeten worden door de mensen die er zitten, niet door ingehuurd personeel."

Rennenberg wijst daarbij op de slechte financiële positie van de gemeente Eindhoven. ,,We zijn al een paar jaar aan het potverteren, waardoor onze reserves in rap temp zijn geslonken. En daarnaast hebben we een groot probleem op het gebied van zorg en welzijn. Daar hebben we te kampen met een terkort van tientallen miljoenen euro's. Er zal echt iets moeten gebeuren."

Het OAE vraagt het college daarom onder meer naar een overzicht van de huidige kosten van de externe inhuur. Ook wil het weten met welke projecten die medewerkers bezig zijn. ,,We vermoeden dat een deel de inhuurkosten verstopt zitten in projecten. Ook daar willen we duidelijkheid over."

Daarnaast wil de raadsfractie weten of er ambtenaren of ingehuurde ambtenaren zijn die meer verdienen dan de zogenoemde Balkenende-norm. Ook de VVD-fractie vroeg daar onlangs naar, tijdens een gemeenteraadsvergadering. Dat was mede naar aanleiding van het salaris van de directeur van welzijnsorganisatie Wij Eindhoven.  Het antwoord van het college toen was dat er precies volgens de regels wordt betaald.    

In samenwerking met indebuurt Eindhoven