Volledig scherm
De afvalcontainer op het Wilhelminaplein gaat moeiteloos open met de ov-chipkaart. foto Jurriaan Balke

OV-chipkaart opent afvalcontainers

EINDHOVEN - Handig, zo'n ov-chipkaart. Het begin deze maand ingevoerde reisbewijs voor het openbaar vervoer blijkt voor meerdere doeleinden te gebruiken.De ondergrondse afvalcontainers die op tal van plekken in Eindhoven staan, vooral in wijken in en rond de binnenstad, kunnen worden geopend met de chipkaart. Normaliter gaat zo'n container alleen open als er een stadspas voor de lezer wordt gehouden. Dit kan alleen door bewoners van een bepaald postcodegebied. Het systeem is enkele jaren geleden door de gemeente Eindhoven bedacht, onder meer om afvaltoerisme te voorkomen.

TU/e-studenten Jeroen den Hollander en Stefan Forschelen ontdekten bij toeval de multifunctionaliteit van de ov-chipkaart. "Stefan vergiste zich. In plaats van de Stadspas hield hij per ongeluk zijn chipkaart voor de lezer. Tot onze verbazing ging de container open", zegt Den Hollander.


Niet alleen de container in de straat waar Den Hollander woont, kan met de ov-chipkaart geopend worden. Ook andere ondergrondse afvalbakken, zoals op het Wilhelminaplein, reageerden op diverse uitgeprobeerde chipkaarten.


De gemeente Eindhoven, bij wie Den Hollander zijn melding deed, snapt niet hoe het kan. "Maar we gaan er naar kijken", belooft een woordvoerder.


OV Studenten Chipkaart, de organisatie die de invoering van de chipkaart coördineert, zegt de zaak 'uiterst serieus' te nemen. Volgens woordvoerder Rob Sebes is een dergelijke melding van 'multifunctioneel gebruik' tot op heden een 'unicum'. "Althans, we hebben wel meldingen gekregen van studenten die zeiden dat ze er een boek mee konden lenen bij de bibliotheek, maar dat bleek bij nader inzien om een grap te gaan. Ik ga dit onmiddellijk met onze technische mensen opnemen."


Overigens is de chipkaart niet te gebruiken bij de Eindhovense milieustraten, waarvoor ook de stadspas nodig is. Het apparaat piept, maar de slagboom blijft hermetisch gesloten.


De afvalcontainer op het Wilhelminaplein gaat moeiteloos open met de ov-chipkaart.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven