Overgeslagen huizen in Woensel krijgen nu toch glasvezel, zonder rekening van 7000 euro
EINDHOVEN - Glasvezel? Dat wordt dan 7000 euro. Dat kregen bewoners van de Hendrik de Keyzerlaan in Woensel in eerste instantie te horen na een haalbaarheidsonderzoek van KPN. Reden: hun huizenblok is een kleine tien jaar geleden als enige stukje wijk per ongeluk overgeslagen bij de aanleg van het netwerk.
Jesper De VaanLaatste update:28-07-21, 16:52Bron:ED
Vrijdag kregen de bewoners beter nieuws. Glasvezelleverancier KPN liet weten dat ze de situatie opnieuw hebben bekeken en dat hun huizenblok met vier woningen, het enige stukje straat dat na de wijkvernieuwing is blijven staan, alsnog wordt aangesloten op het netwerk. Kosteloos en zonder verplichting om het af te nemen. Aanleg gaat nog dit jaar plaatsvinden, meldt een woordvoerder. ,,Dan rest nog de vraag hoe het kan dat deze woningen abusievelijk zijn overgeslagen, maar daar heb ik op dit moment geen antwoord op.”
In het systeem stond dat het al in de hele straat lag
Twan van Ampting
Buren Erwin Peltenburg en Twan van Ampting en weten nog hoe de hele straat werd opengebroken maar het hele circus precies voor hun deur stopten. Bij de omliggende nieuwbouw ligt overal wel de juiste kabel in de grond. Van Ampting: ,,Later zijn ze nog teruggekomen om het oude gedeelte van de Barrier te ‘verglazen’, maar niet bij ons. In het systeem van Reggefiber, nu onderdeel van KPN, stond namelijk dat het al in de hele straat lag.” Ook toen hij een keer een postcodecheck liet doen, gaf die aan dat deze aansluiting er gewoon was.
Meteen toen ze het gevoel kregen te worden overgeslagen, trokken ze aan de bel bij zowel het bedrijf als de gemeente. Peltenburg: ,,Daar werd ik niet serieus genomen. Alsof degene aan de lijn dacht dat ik niet snapte hoe zoiets werkt en me vergiste.” Daarna lieten ze het rusten, tot door corona hun internetgebruik flink veranderde. ,,Door al het thuiswerken en videobellen en met twee jonge dochters is de behoefte aan een betere verbinding er nu wel.” Van Ampting, die een eigen IT-bedrijf, heeft, wil alleen voor zijn werk al op het glasvezelnet. ,,Vanwege de uploadsnelheid en omdat het goedkoper is”
Het is niet eerlijk om die kosten te verhalen omdat we buiten onze schuld zijn overgeslagen
Ampting en Peltenberg
Dus lieten ze onlangs een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren door KPN. ,,Hierin stond dat de eigen bijdrage voor de aansluitkosten 7103 euro bedroeg voor deze 4 woningen.” Een belachelijk bedrag, vinden ze. ,,Bovendien is het niet eerlijk om die kosten te verhalen omdat we buiten onze schuld zijn overgeslagen.”
Peltenburg liet het er niet bij zitten. ,,Omdat ik door een botbreuk tijdelijk thuis zit, had ik ook de tijd om er echt in te duiken.” Hij bleef bellen en mailen met KPN en benaderde ondertussen ook de gemeente en de krant. Met succes. Vrijdagmiddag kregen ze te horen dat KPN mede op aanraden van de perswoordvoerder heeft besloten hun huizenblok alsnog kosteloos aan te sluiten. De gemeente laat op vragen weten dat de aanleg geheel voor rekening en risico was van Reggefiber en zij slechts een faciliterende rol spelen. Ook kunnen zij geen invloed uitoefenen op de kosten die een marktpartij in rekening brengt bij het achteraf aansluiten van woningen op een glasvezelnetwerk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.