Volledig scherm
Het Marokkaanse vadercomité van Vaartbroek hield zaterdag de jaarlijkse Iftar-avond ter ere van de ramadan.foto Fotopersbureau Van de Meulenhof

'Overlast Marokkaanse jeugd neemt toe'

Zie ook Misdaadblog EINDHOVEN - De overlast van Marokkaanse jongeren op straat in Eindhoven neemt toe. Dat zei Marriët Mittendorff, wethouder van veiligheid en handhaving, zaterdag op een bijeenkomst met de Marokkaanse gemeenschap in de wijk Vaartbroek.


Volgens Mittendorff speelt 'het probleem met de Marokkaanse jeugd' in vijf of zes wijken in de stad. "De criminaliteitscijfers zijn nog niet verontrustend te noemen, maar het straatbeeld is wel zorgelijk", verklaarde de wethouder van CDA-huize.

Vooral de afgelopen weken, tijdens de ramadan, waren de problemen groter dan normaal. Tijdens de vastenmaand mogen moslims pas na zonsondergang eten. Vaak gaan ze dan nog naar de moskee. "Jongeren hangen nog tot laat op straat. Ondanks onze inzet wordt het niet minder. Het neemt eerder toe."

Mittendorff ziet nog geen aanleiding haar beleid aan te passen of extra geld te investeren in de aanpak. Afgelopen vrijdag voerde ze wel overleg op het stadhuis over de stand van zaken. Aanleiding waren de oproep van het kabinet aan de Marokkaanse gemeenschap om actiever te worden in bestrijding van de problemen en de geluiden over problemen in onder meer Gouda, Amsterdam, Ede en Nijmegen.

Volgens Mittendorff zet de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven zich al jaren in, onder meer door vadercomités in Vaartbroek en Genderdal. "Toch zien we, hoezeer we ook ons best doen, hoe moeilijk het is om de problematiek met Marokkanen beheersbaar te houden. Vroeger was het zo dat ouderen bang waren voor Marokkaanse jongeren. Nu zie je dat Marokkaanse ouderen bang zijn voor Marokkaanse jongeren."


Mittendorff gelooft dat de 'preventieve' maatregelen die ze vorig jaar al nam wel effect zullen sorteren. Zowel bij het Veiligheidshuis als het Centrum voor Jeugd en Gezin kwam een speciale medewerker voor Marokkaanse risicojeugd. "Daarnaast zullen we hard optreden tegen jongeren die over de schreef gaan." Het is opmerkelijk dat Mittendorff zo openlijk over de Marokkaanse problematiek spreekt. Vorig jaar tijdens de begrotingsbehandeling wilde ze er nauwelijks over praten. Onder druk van de PvdA, die de kwestie aanzwengelde, kwam het onderwerp op de politieke agenda.

In de Eindhovense politiek is overigens al enige tijd niet meer over de overlast door Marokkaanse jongeren gesproken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven