Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Overleg over toekomst megawijk in regio achter gesloten deuren

EINDHOVEN  - Het overleg over aanpassing van zestien grote woonprojecten in deze regio blijkt ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht. Eind vorig jaar had er afstemming moeten zijn over welke bouwprojecten moeten worden geschrapt of ingekrompen, maar die is er nog altijd niet. 

De kwestie ligt zo gevoelig dat de gemeenteraad in Best over twee weken wordt bijgepraat over de toekomstige megawijk Aarle, waarschijnlijk achter gesloten deuren

Geheime stukken
De raad moet formeel nog instemmen met geheimhouding, maar het college van burgemeester en wethouders adviseert dat wel te doen. Vroegtijdige bekendmaking van de stukken 'zou kunnen leiden tot schade voor niet alleen de gemeente Best, maar ook andere gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven'.  

In de geheime stukken wordt ingegaan op 'enkele mogelijke scenario's'. Zo kan de gemeente Best miljoenen euro's kwijt zijn, mocht de duizend woningen tellende wijk niet doorgaan. Op het merendeel van de bouwgrond rusten claims van projectontwikkelaars. In een raadsbijeenkomst vorig jaar noemde CDA-raadslid Paul Gondrie een bedrag van - in het slechtste geval - 24 miljoen. Wethouder Marc van Schuppen (Best Open, ruimtelijke ordening) liet zich toen ontvallen 'dat er nog wel wat bedragen bijkomen'. Waarschijnlijk wordt in de stukken ook doorgerekend wat de consequenties zijn als een deel van het plan nog mag worden uitgevoerd. 

Plannen bijstellen
Gondrie noemt het 'verstandig' dat de gemeente Best er melding van maakt dat ze deze scenario's aan de raad voorlegt, ook al is het waarschijnlijk vooralsnog onder geheimhouding. Ook Helmond, Geldrop-Mierlo, Best, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre moeten hun plannen mogelijk bijstellen. Is dat niet het geval en blijft de schade bijvoorbeeld beperkt tot Aarle, dan zullen zij Best waarschijnlijk moeten compenseren met een schadevergoeding. 

,,Je kan een gemeenteraad ook op andere manieren op de hoogte stellen, maar Best kiest voor de formele weg. Ik vind dat je als raad zo min mogelijk in beslotenheid moet vergaderen, maar soms kan het niet anders, bijvoorbeeld omdat het de onderhandelingspositie van de gemeente schaadt. De geheimhouding wordt er, zodra het kan, zo snel mogelijk afgehaald. Het is juist sterk om dit niet voor je uit te schuiven. Dit zijn nooit leuke dossiers, maar benoem het, bespreek het. Zorg dat een meerderheid in de raad achter je staat", aldus het raadslid. 

In het verleden zijn in de regio afspraken gemaakt om Eindhoven uit de brand te helpen. De stad moest 10.000 sociale woningen bouwen, maar had daar de ruimte niet voor. De zeven omliggende dorpen en de stad Helmond zorgden voor nieuwbouwplannen, met zowel koop- als sociale woningen. Onder invloed van de huizencrisis kwam de klad erin. Inmiddels is de markt veranderd en ziet Eindhoven wél kans om te bouwen, bijvoorbeeld in oude fabrieksgebouwen.

De Helmondse wethouder Frans Stienen, portefeuillehouder woningbouw in het regionaal bestuur, liet zich eerder ontvallen vóór de zomer de besluitvorming rond te hebben, maar houdt tot die tijd mediastilte. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven