Blijdschap bij fractievoorzitter Rik Thijs van Groen Links na de winst in Eindhoven.
Volledig scherm
Blijdschap bij fractievoorzitter Rik Thijs van Groen Links na de winst in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Overzicht met uitslagen verkiezingen in regio Eindhoven en Helmond - Klapper voor GroenLinks

TeruglezenEINDHOVEN - In dit overzicht treft u de samenvattingen van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in de 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant aan. Verder biedt dit artikel een overzicht met de belangrijkste regionale nieuwsfeiten op de verkiezingsdag.  Bekijk hier de uitslagen van alle gemeenten.

Eindhoven

De VVD en GroenLinks zijn de winnaars van de raadsverkiezingen in Eindhoven. De VVD is voor het eerst de grootste partij in Eindhoven. GroenLinks boekte een historische winst van drie zetels. De Eindhovense raad bestaat straks uit dertien partijen. Grote teleurstelling ook bij het Ouderen Appèl van Dré Rennenberg. Die partij verloor drie van de vijf zetels. Nieuwkomer 50Plus komt meteen in de gemeenteraad, en wel met twee zetels. Ook een andere nieuwkomer, Denk, maakt met een zetel zijn entree in het Eindhovense stadhuis. "Tragisch dat de opkomst in Eindhoven weer onder de vijftig procent uitkomt", zegt burgemeester Jorritsma. Hij liet woensdag zijn eigen werkkamer op het stadhuis als stembureau inrichten, een van de pogingen om de opkomst te bevorderen. "Ik vind het gewoon jammer dat we in Nederland zo moeten leuren en sleuren om mensen naar de stembus te krijgen." Lees hier het volledige artikel.

Helmond

GroenLinks is ook dé winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond. De progressieven haalden 6 zetels op en werden daarmee de grootste. Alle stemmen zijn geteld. GroenLinks pakte tijdens de vorige lokale verkiezingen nog maar twee zetels en wordt dus drie keer zo groot. De opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen viel opnieuw tegen. Slechts 42,1 procent van de stemgerechtigden hanteerde volgens de laatste peilingen het rode potlood. Tijdens de vorige lokale verkiezingen in 2014 maakte slechts 44,8 procent van de Helmonders gebruik van hun stemrecht. Lees hier het volledige artikel.

Tekst gaat verder onder de animatie en de foto.

Groen Links wint de verkiezingen in Helmond.
Volledig scherm
Groen Links wint de verkiezingen in Helmond. © FotoMeulenhof

Nuenen

De dominante politieke partij W70 die de verkiezingscampagne toespitste op zelfstandigheid van de gemeente Nuenen is woensdag de grote winnaar geworden van de stembusstrijd in het dorp. W70 groeide van vijf naar zes zetels. Lees hier het volledige artikel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Verkiezingsbijeenkomst in Nuenen.
Volledig scherm
Verkiezingsbijeenkomst in Nuenen. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Deurne

Op een paar vierkante meters sloegen woensdag vrees om in verdriet en hoop in euforie. De VVD leverde in Deurne een zetel in; DOE! kreeg er een bij en werd daarmee de grootste. De overige partijen zijn voor wat betreft zetels gelijk gebleven. DeurneNu houdt er vijf, CDA blijft stabiel op vier, Transparant Deurne twee, Progressief Akkoord/GroenLinks twee en de PvdA een. Opvallend was het relatief groot aantal stemmers dat nieuwkomer Transparant Deurne pluste boven vier jaar terug: 448. De opkomst in Deurne was 56,5 procent tegen 53,3 tijdens de vorige verkiezingen. Lees hier het volledige artikel.

Veldhoven

De VVD is met zeven zetels de komende vier jaar de grootste politieke partij van Veldhoven. Nieuwkomer Senioren Veldhoven bestormt de raadzaal met vijf raadsleden. VSA wordt gehalveerd en komt op drie stuks. Burgemeester Letty Demmers benadrukte aan het eind van de avond nog even de hoge opkomst. Die was met met 51,28 procent hoger dan vier jaar geleden. Toen kwamen 48,04 procent van de Veldhovenaren naar de stembus. Lees hier het volledige artikel.

Geldrop-Mierlo

Het bleef spannend tot het allerlaatst. Wie zou de grootste worden in Geldrop-Mierlo. En dus: wie mag de onderhandelingen gaan leiden over het politieke plan voor de komende vier jaar. Het werd het CDA van lijsttrekker (en wethouder) Marc Jeucken. Die partij haalde ruim 300 stemmen meer dan DGG. Dat betekent ook dat een wethouderspost vergeven is: die gaat naar Marc Jeucken. Lees hier het volledige artikel.

Best

De VVD is woensdag in Best veruit de grootste partij geworden. De partij verdubbelde het aantal zetels van drie naar zes. Meer dan een kwart van de inwoners van Best stemde VVD (25,2 procent). Dat was vier jaar geleden nog 13,9 procent. Lees hier het volledige artikel.

Reusel-De Mierden

Met 51,4 procent van de uitgebrachte stemmen en acht van de vijftien zetels, won de partij Samenwerking de verkiezingen in Reusel- De Mierden. De enige lokale partij, die de afgelopen vier jaar al met zes van de vijftien zetels koploper was, vergrootte die voorsprong fors. Lees hier het volledige artikel.

Cranendonck

Met zes zetels is CDA Cranendonck de grootste partij in het Budelse gemeentehuis. Maar ook bij nieuwkomer Pro6 is de stemming euforisch. Al bij de eerste drie stembureau's werd duidelijk dat nieuwkomer Pro6 flink wat winst pakt. Lees hier het volledige artikel.

Valkenswaard

De lokale partij H&G is weer de grootste fractie van Valkenswaard geworden bij de verkiezingen. Maar de partij van Theo Geldens leverde wel fors in: van 8 naar 6 zetels. Ook de andere grote plaatselijke partij, Valkenswaard Lokaal, leverde flink in. Lees hier het volledige artikel.

Oirschot

In Oirschot blijft het CDA de dominante partij. De christendemocraten bezetten ook de komende vier jaar vier zetels in de gemeenteraad. De Gewone Man (vier zetels) en Dorpsvisie (drie zetels) winnen een zetel. Oud burgemeester van Tilburg Peter Noordanus wordt de informateur. Lees hier het volledige artikel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Tellen van de stemmen op het stembureau op de redactie van het ED in het Glasgebouw in Eindhoven.
Volledig scherm
Tellen van de stemmen op het stembureau op de redactie van het ED in het Glasgebouw in Eindhoven. © ED

Bergeijk

In Bergeijk is het CDA ondanks een flink verlies de winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij verliest twee zetels en gaat naar zeven zetels. Lees hier het volledige artikel.

Someren

De Gemeenschapslijst is de grote winnaar van de raadsverkiezing in Someren. De partij van Guido Schoolmeesters gaat van 4 naalr 5 zetels en is daarmee de grootste. Lees hier het volledige artikel.

Gemert-Bakel

Het CDA en de SP blijken de grote winnaars in Gemert-Bakel. Het CDA steeg in zetelaantal van 9 naar 11, terwijl nieuwkomer SP met 3 zetels in de raad komt. Lees hier het volledige artikel.

Eersel

In Eersel heeft Eersel Samen Anders een monsterzege behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op basis van de voorlopige uitslag wordt de lokale partij veruit de grootste in de Kempengemeente, met in totaal 3.281 stemmen. De partij krijgt daarmee zeven zetels, een winst van vier zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen. Lees hier het volledige artikel.

Heeze-Leende

Lokaal Heeze Leende is als grote winnaar van de verkiezingen uit de bus gekomen in de gemeente Heeze-Leende. Voor de allereerste keer werd de partij de grootste. Het CDA werd nipt - met vijftig stemmen - voorbijgestreefd.Lees hier het volledige artikel.

Waalre

In Waalre is de lokale partij Aalst Waalre Belang met overmacht de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij kreeg er woensdag zeker één zetel bij en heeft de komende vier jaar plekken in de gemeenteraad. Lees hier het volledige artikel.

Son en Breugel

Met meer dan 35 procent van de stemmen en zes van de zeventien zetels is Dorpsvisie de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Son en Breugel. Omdat ook het CDA een zetel won en D66 met één zetel nieuw in de raad komt, tekent zich een ruime meerderheid af voor behoud van de Sint-Petrus' Bandenkerk. Lees hier het volledige artikel.

Asten

CDA is de grote winnaar geworden van de verkiezingen in Asten. De partij won overal en steeg van vier naar vijf zetels. Met name de forse winst in Heusden, de woonplaats van Jos Leenders, was opvallend te noemen. Lees hier het volledige artikel. 

Bladel

CDA en Bladel Transparant zijn met ieder vijf zetels de grootste partijen in Bladel geworden. Het CDA blijft de grootste in de gemeente Bladel. De partij bezet de komende periode vijf zetels in de gemeenteraad. Dat zijn er net zo veel als Bladel Transparant (BT). Die lokale partij was de grootste stijger. Ze kreeg 2.079 stemmen tegenover 1.535 in 2014 (destijds goed voor drie zetels). Lees hier het volledige artikel.

Laarbeek

Partij Nieuw Laarbeek is opnieuw als grote winnaar uit de verkiezingsstrijd gekomen in de gemeente Laarbeek. Als de stemmen vertaald worden naar raadszetels, zouden dat er negen zijn, evenveel als in 2014. Net geen absolute meerderheid. De Laarbeekse gemeenteraad heeft er in totaal negentien. De opkomst in Lieshout was behoorlijk hoog: daar is maar liefst 70 procent van de kiesgerechtigden gaan stemmen. Lees hier het volledige artikel.

Burgemeester Frank van der Meijden (CDA) van Laarbeek stemde woensdag blanco. Dat heeft hij naar eigen zeggen gedaan omdat een burgemeester boven alle partijen hoort te staan. Lees hier het volledige artikel.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Verkiezingsavond in Nuenen.
Volledig scherm
Verkiezingsavond in Nuenen. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof
D66-lijsttrekker Mary-Ann Schreurs (r) staat met raadslid Verkroost (D66) te turen op het scherm van een smartphone.
Volledig scherm
D66-lijsttrekker Mary-Ann Schreurs (r) staat met raadslid Verkroost (D66) te turen op het scherm van een smartphone. © ED/VK
Tellen van de stemmen in het gemeentehuis in Best.
Volledig scherm
Tellen van de stemmen in het gemeentehuis in Best. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof
In Valkenswaard begint het rond 22.45 uur aardig druk te worden in het gemeentehuis.
Volledig scherm
In Valkenswaard begint het rond 22.45 uur aardig druk te worden in het gemeentehuis. © ED/AL
Verkiezingsbijeenkomst in het gemeentehuis van Laarbeek.
Volledig scherm
Verkiezingsbijeenkomst in het gemeentehuis van Laarbeek. © AV/MB
In het gemeentehuis van Valkenswaard zijn de glazen om 22.00 uur nog leeg. Rond 22.30 worden de meeste mensen verwacht. De bar gaat pas om 22.30 uur open. Dat was een les van de vorige verkiezingen: toen ging de bar veel vroeger open en werd er door sommigen iets te veel gedronken.
Volledig scherm
In het gemeentehuis van Valkenswaard zijn de glazen om 22.00 uur nog leeg. Rond 22.30 worden de meeste mensen verwacht. De bar gaat pas om 22.30 uur open. Dat was een les van de vorige verkiezingen: toen ging de bar veel vroeger open en werd er door sommigen iets te veel gedronken. © ED/AL
Stembiljetten ordenen en stemmen tellen in het personeelsrestaurant van het Eindhovense stadhuis.
Volledig scherm
Stembiljetten ordenen en stemmen tellen in het personeelsrestaurant van het Eindhovense stadhuis. © ED
Drukte in het Cultuurcentrum in Deurne tijdens de verkiezingsbijeenkomst.
Volledig scherm
Drukte in het Cultuurcentrum in Deurne tijdens de verkiezingsbijeenkomst. © ED
In Gemert is er nu maar één prioriteit: tellen!
Volledig scherm
In Gemert is er nu maar één prioriteit: tellen! © ED
Op het stembureau op de redactie van het ED in Eindhoven is het tellen van de stemmen begonnen.
Volledig scherm
Op het stembureau op de redactie van het ED in Eindhoven is het tellen van de stemmen begonnen. © ED
Medewerkers van het bedrijf Convoi houden pauze, na het overbrengen van de stembiljetten van de stembureaus op Eindhoven Airport en het station naar het stadhuis in Eindhoven.
Volledig scherm
Medewerkers van het bedrijf Convoi houden pauze, na het overbrengen van de stembiljetten van de stembureaus op Eindhoven Airport en het station naar het stadhuis in Eindhoven. © ED

Ouder niet te spreken over appje van Ayhan Eren (Ouderen Appèl Eindhoven)

Mag je oud-cliënten van een voormalig werkgever een appje sturen om ze te vragen of ze op je willen stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ayhan Eren denkt van wel. De nummer vijf van Ouderen Appèl Eindhoven werkte in het verleden bij Stichting Kennisplein. Een ouder die daar in het verleden zijn kinderen onderbracht voor bijles kreeg vanmorgen een appje van Eren. ‘Goedemorgen, zoals u misschien nog kunt herinneren hebben wij elkaar ooit ontmoet bij stichting Kennisplein’, begint hij het bericht. Vervolgens legt Eren uit dat hij zich ook graag politiek wil inzetten voor gelijke kansen voor kinderen en ouderen. ‘Ik zou enorm blij zijn als u met uw stem mij zou steunen’, vervolgt hij het bericht.

De betreffende ouder is niet te spreken over de handelswijze van Eren. We hebben ons nummer destijds verstrekt omdat onze kinderen er bijles kregen. Niet voor een stemadvies. Ik vind dit een verkeerde manier van stemmen werven. Eren zelf is zich van geen kwaad bewust. ,,Zover ik weet heb ik het bericht alleen gestuurd naar de mensen met wie ik geregeld contact had tijdens mij werkzaamheden voor de stichting. Ik denk dat veel kandidaten hun netwerk aanspreken om stemmen te winnen. Ik dus ook. Het is niet zo dat ik op een illegale manier de adresgegevens van alle ouders uit de computers van Kennisplein gehaald heb.”

Meierijstad

42 stemlokalen zijn ingericht en bijna tweehonderd mensen waren woensdag in touw in Meierijstad. En dat alleen voor het referendum over de sleepwet. De inwoners van Meierijstad gingen in 2016 al naar de stembus vanwege de gemeentelijke herindeling. 

Bewegwijzering naar het stembureau in het gemeentehuis van Deurne.
Volledig scherm
Bewegwijzering naar het stembureau in het gemeentehuis van Deurne. © ED

Bijzondere locaties

Met de hoop op een betere opkomst werden er nieuwe stembureaus ingericht. Bijvoorbeeld bij het Eindhovens Dagblad, de kamer van burgemeester Jorritsma (zie video hieronder) en op de TU/e.  Ook kon er woensdag voor het eerst gestemd worden in het stadion van Helmond Sport. Dat was in de ochtend niet bepaald het bestbezochte stemlokaal, maar nieuwsgierigen konden daardoor wel een rondleiding krijgen. 

Geldrop

Dit bord stond woensdag in de hal van zwembad De Smelen in Geldrop. Een lezer zag het. "Zo gaat het zwembad de Smelen (Geldrop) om met de politiek."

Bord in de hal van het zwembad.
Volledig scherm
Bord in de hal van het zwembad. © Peter Driessen

Jorritsma

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven gaat stemmen. Handig, een stembureau op je eigen kamer.

Primeur in Veldhoven - 14.00 uur

Severinus in Veldhoven had een speciaal stemhok voor mensen met een visuele beperking. ‘Druk op de knop als u de partij van uw keus hoort’, zegt een rustige stem door de koptelefoon. ‘Lijst één VSA, lijst twee GBV.’ De speciale soundbox bij Severinus in Veldhoven hielp blinden en slechtzienden hun stem uit te brengen. Een primeur in Nederland.

Het stemhok voor mensen met een visuele beperking. Links de mal voor de gemeenteraadsverkiezingen
Volledig scherm
Het stemhok voor mensen met een visuele beperking. Links de mal voor de gemeenteraadsverkiezingen © ed

Woede in het stemlokaal - 13.30 uur

Truus van der Pol wilde haar 90-jarige schoonvader alleen maar helpen met stemmen. Hij ziet heel slecht. Tot haar ontzetting werd ze in Eindhoven echter uit het stemhokje getrokken en ging er een stempel op het biljet van haar schoonpa: ongeldig. „Hij heeft nu voor het eerst in zijn leven niet kunnen stemmen.” Lees hier het volledige artikel.

Liefde in het stembureau voor oma Jetje - 13.00 uur

Het zal niet vaak gebeuren dat een lid van een stembureau 'Ik hou van jou' te horen krijgt. Het overkwam Jet Lotens woensdagochtend toch. Haar stembureau stond in basisschool Atalanta aan de Barrierweg in Eindhoven, waar ook haar 6-jarige kleindochter Evy van der Schoot naar school gaat. En die kwam tussen de les door even langs om haar een knuffel te geven, want ze is dol op 'oma Jetje'. 

Evy en oma Jet Lovens.
Volledig scherm
Evy en oma Jet Lovens.

TU/e

Verslaggever Jelle peilde de verkiezingsdrift op de TU/e.

ROC ter AA

Tal van bordjes met pijlen, een welkomstcomité en ook nog medewerkers die de weg wijzen, het stembureau in het ROC Ter Aa in Helmond was niet te missen. Meteen vanaf 7.30 uur wisten kiesgerechtigden deze nieuwe stemlocatie te vinden. Het waren alleen wel vooral kiezers op leeftijd. De jongeren lieten het afweten.

In de regio

Burgemeester Vos van Eersel zorgde goed voor zijn stembureauleden. Hij bracht appelflappen rond. 

Appelflappen worden uitgedeeld in Eersel
Volledig scherm
Appelflappen worden uitgedeeld in Eersel © gemeente Eersel

Jongeren

Verslaggever Jelle Krekels reed met de Piaggo door de regio. Bij de TU/e keek hij hoeveel jongeren naar de stembus gingen.

Valkenswaard

De burgemeester van Valkenswaard vond een stempas op straat en heeft hem bezorgd bij de verliezer. 

Johan Vlemmix

Op wie zou deze bekende Eindhovenaar gestemd hebben? Hij heeft het in ieder geval in stijl gedaan: met strik bij de burgemeester. 

Johan Vlemmix
Volledig scherm
Johan Vlemmix

Helmond - 11.30 uur

De gemeente Helmond hield woensdagmiddag twee peilingen. Wethouder Paul Smeulders (GroenLinks) uit Helmond gaf in het kader van de verkiezingen een gastles op speciale school De Hilt in Helmond. 

Gastles van Paul Smeulders
Volledig scherm
Gastles van Paul Smeulders

Marloes en Maarten hebben gestemd bij het ED.  Zij willen meer woningen in de stad. Huren is geen optie voor hen: "Dat is in de vrije sector onbetaalbaar. Dus zitten we vast in onze sociale huurwoning." Het stel heeft nog meer wensen: de stad moet beter bereikbaar zijn en de macht van WIJEindhoven moet worden ingeperkt.

Lage Mierde

Het stemmen is niet overal vlekkeloos begonnen. Bij twee straten in Lage Mierde - Pelsakker en 't Laar - zijn in eerste instantie geen stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen bezorgd. Gemeente Reusel-De Mierden kreeg daarover meldingen van bewoners en riep hen op zich te melden bij het bureau Verkiezingen voor een nieuwe stempas. Om elk misverstand uit te sluiten heeft gemeente Reusel-De Mierden dinsdag alsnog alle stemgerechtigden in deze straten een stempas doen toekomen. 

Op het stembureau bij het Eindhovens Dagblad op Strijp S konden mensen voor het eerst stemmen. Vanaf half 8 werd er al goed gebruik van gemaakt. Intussen liep het ook goed op de kamer van burgemeester Jorritsma in Eindhoven.

Stemmen kan in Eindhoven ook op de kamer van de burgemeester in Eindhoven
Volledig scherm
Stemmen kan in Eindhoven ook op de kamer van de burgemeester in Eindhoven

Nederwetten

Onze verslaggever Jelle Krekels op reportage in Nederwetten.

Susanne Akkus (26) maakte in Eindhoven nog even een stemfie voordat ze haar stemkaart in de container stopt. "Een laatste aanmoeding voor mensen om te gaan stemmen", zegt ze. Wat ze zelf heeft gestemd? "PvdA." 

De Stemwijzer vulde ze in, ze bekeek partijprogramma's en discussieerde met vrienden. PvdA bleek haar keuze. Waarom? "Ik heb lang naar een woning gezocht. Uiteindelijk vond ik er een via flexwonen. Dat moet nog meer gebeuren in de stad. PvdA maakt zich daar hard voor.

Susanne Akkus
Volledig scherm
Susanne Akkus © ed

Jasper (18) heeft net gestemd. Een primeur voor hem. Hij stemde CDA en tegen de sleepwet. Dat laatste leeft bij hem en zijn vrienden: "Daar zitten veel informaticastudenten tussen", verklaart hij. "Ik ben tegen, omdat er geen goede controle is op het toepassen van die wet."

Eindhoven - 09.30 uur

Jonge honden achter het stembureau in Eindhoven op het station: Daan Hommersom (links) en Jelle Teusink. Daar zit een verhaal achter. Beiden zijn geld aan het verdienen voor hun studentenvereniging SSRE. De helft van de vergoeding die ze vandaag verdienen (90 euro) gaat naar hun club.

Dat geld heeft SSRE nodig voor haar verhuizing. De vereniging neemt zijn intrek in een pand op de Vestdijk. Daarom zitten verspreid over de stad allemaal leden achter de stembureau's. De helft van de 180 euro die ze vandaag verdienen staan ze dus af.

Daan Hommersom (links) en Jelle Teusink verdienen bij het stembureau wat geld bij voor hun vereniging.
Volledig scherm
Daan Hommersom (links) en Jelle Teusink verdienen bij het stembureau wat geld bij voor hun vereniging. © ed

Naast de twee SSRE-studenten zit Sarah Audenaerd. Ze zit al 12 jaar achter het stembureau, sinds op haar 18e. "Invloed van mijn ouders, die doen dit ook al jaren. Zij zitten nu op Eindhoven Airport. Daar kwamen sinds half zes 25 stemmers. Die wedstrijd heb ik alvast gewonnen."

Meehelpen achter het stembureau op het station in Eindhoven.
Volledig scherm
Meehelpen achter het stembureau op het station in Eindhoven. © ed
Lange rijen op het station Eindhoven.
Volledig scherm
Lange rijen op het station Eindhoven. © Bert Jansen

Eindhoven - 9.00 uur

Verslaggever Chiel Timmermans zag dat het op het station in Eindhoven met het aantal stemmers wat harder liep dan in de bieb in Mierlo. 

Stemmen op het station in Eindhoven
Volledig scherm
Stemmen op het station in Eindhoven © ed

Mierlo - 08.30 uur

In de bieb in Mierlo hadden in het eerste halfuur 13 mensen gestemd. De drukte begint ietsje later, volgens de heren van het stemlokaal: "Vlak voor of vlak nadat ze hun kinderen naar school hebben gebracht. Dan wordt het altijd druk." 

Stembureau in Geldrop-Mierlo
Volledig scherm
Stembureau in Geldrop-Mierlo © ed

Marjoke en Bartel Carrière hebben beiden net gestemd (iets voor half 9) in Mierlo. Ze zijn er vroeg bij. "Bartel is vanavond pas heel laat thuis, maar we wilden per se stemmen. Dan moet je dus vroeg op. Het is ook leuk om samen te stemmen", aldus Marjoke.

Marjoke en Bartel Carrière hebben beiden op GroenLinks gestemd. "Nee, dat was niet afgesproken", lacht Marjoke. Voor Bartel is die keuze logisch. "We moeten van aardgas in ons huis af. Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog nieuwe huizen worden gebouwd met een gasaansluiting."

Marjoke en Bartel Carrière
Volledig scherm
Marjoke en Bartel Carrière © ed

Toos (73) is een echte Mierlose. "Maar van die lijst ken ik niemand. Ik heb wel gestemd hoor, PvdA." Waar moet in Mierlo aandacht voor komen? "Senioren. Ik woon zelf in een seniorenappartement, maar je wilt niet weten hoe ver ik met de kliko moet sjouwen."

Stembureau in Mierlo
Volledig scherm
Stembureau in Mierlo © ed

Eindhoven - 7.30 uur

Het stembureau op de redactie van het ED is geopend. De eerste stemmers waren al binnen. Floris Bleuland is pas 19 en lid van het stembureau op de redactie van het ED.

Om half 8 waren de eerste stemmers bij het stembureau op de redactie van het ED.
Volledig scherm
Om half 8 waren de eerste stemmers bij het stembureau op de redactie van het ED. © ed
Het ED Verkiezingsautootje rijdt rond in de regio
Volledig scherm
Het ED Verkiezingsautootje rijdt rond in de regio

De eerste stemmers konden in de nacht van dinsdag op woensdag al om een minuut na middernacht terecht in de Cacaofabriek in Helmond. Tot twee uur kon in het mobiele stembureau gestemd worden. 

Direct na middernacht is het eerste stembureau in Helmond in de Cacaofabriek geopend
Volledig scherm
Direct na middernacht is het eerste stembureau in Helmond in de Cacaofabriek geopend © FotoMeulenhof
Lange rijen op het station Eindhoven.
Volledig scherm
Lange rijen op het station Eindhoven. © Bert Jansen
Stemmen op de redactie van het ED.
Volledig scherm
Stemmen op de redactie van het ED. © ed

De meeste stembureaus zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Behalve op de gemeenteraad kunnen mensen ook voor of tegen het referendum over de sleepwet stemmen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven