Volledig scherm
© Ronald Otter

PAAZ en GGzE in nieuwbouw bij Cathrien

02 jan 2008, 12:03 - EINDHOVEN - Er staan net zoveel bedden in de nieuwbouw als eerst op 'Vier West' van het ziekenhuis, namelijk 25. Maar verder is er een wereld van verschil tussen de oude PAAZ-afdeling en het gebouw naast het Eindhovense Catharina-ziekenhuis dat eind deze maand -streefdatum 30 en 31 januari- in gebruik genomen wordt.

De nieuwbouw is namelijk speciaal neergezet voor psychiatrisch patiënten. Ze verblijven straks beneden en kunnen gemakkelijk naar buiten, heel belangrijk voor deze groep. En de omgeving lijkt meer op een woon- dan op een ziekenhuis, ook al iets dat het herstel bevordert.

Verder is er meer ruimte voor de 42 personeelsleden plus stagiaires. Er zijn meer mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek te doen, bijvoorbeeld. En er is nu een flinke sportruimte voor de patiënten, in de vorm van een gymzaal die niet onder doet voor die van een doorsnee middelbare school.

Mark Scherders, voorzitter van de functiegroep psychiatrie van het Cathrien, is blij met de nieuwbouw en alle faciliteiten die zijn afdeling krijgt. Hij leidt het bezoek trots rond in het nog naar verf ruikende gebouw, waarvoor het ministerie van WVC de benodigde achttien miljoen euro op tafel legde.

En dat terwijl Scherders ooit mordicus 'tegen' was. Het plan, vijftien jaar geleden bedacht in Den Haag, was om overal de GGzE's en psychiatrische afdelingen van ziekenhuizen in elkaar op te laten gaan. Het kwam in feite neer op de afschaffing van de PAAZ-afdelingen. "Dan gooi je het kind met het badwater weg," zegt Scherders. Want: "Er zijn zoveel mensen die voor een lichamelijke behandeling het ziekenhuis ingaan en dan ook psychische hulp nodig blijken te hebben. Neem alleen maar de mensen die na een hartinfarct in een depressie belanden."

In feite vormt het Centrum voor acute- en ziekenhuispsychiatrie, zoals het gebouw officieel heet, een restant van die plannen: allebei de instellingen zijn daarin gehuisvest. Maar dan op een manier waar Scherders en zijn evenknie van de GGzE, Rob den Dekker, het mee eens kunnen zijn. "Op deze manier kunnen we elkaar versterken."

Voor het Cathrien zit het nut van de GGzE-aanwezigheid vooral in het veel gemakkelijker doorverwijzen, grof gezegd van de zwaardere gevallen, nu ze buren worden van elkaar. Ook Den Dekker hoopt straks meer te kunnen samenwerken.

De GGzE huisvest in haar deel van het gebouw de acute opname, voorheen op De Grote Beek, en de crisisdienst. Dat betekent 22 bedden en ruim zestig man personeel. " Voor ons is het heel belangrijk om de kliniek en het ambulante team samen te hebben," zegt Den Dekker. Iedereen is bij hen al over.

Samenwerking is dus het doel, maar concrete plannen zijn er niet. Sterker: het gebouw heeft twee aparte ingangen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8381 stemmen