Pieter Habets trekt een pakje kunst uit de automaat.
Volledig scherm
Pieter Habets trekt een pakje kunst uit de automaat. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Pakje kunst in plaats van Gauloise uit ouderwetse sigarettenautomaat bij Van Piere in Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Het geluid is gelukkig nog hetzelfde; met een heerlijk geknars en een rateltje trek je het handvat naar je toe. Alleen ligt er geen Gauloise Blonde in de lade, zoals vroeger, maar een Pakje Kunst. En als een kind-zo-blij maak je dat pakje open en ben je zowaar een kunstwerkje rijker.

Uiteraard op de afdeling kunst van boekhandel Van Piere staat ie, de Pak je Kunst-automaat. Een rode. Van het Nederlandse merk Bitri. Zonder age-coin, want die bestond nog niet in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Deze sigarettenautomaat is cultureel erfgoed, zoveel is zeker. De bedenker van Pakje Kunst, de Tilburgse kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen, heeft bewust voor die ouderwetse automaat gekozen omdat het uiterlijk en het geluid iets toevoegen.

Idee
De idee achter Pakje Kunst is om op een laagdrempelige manier kunst onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk mensen. Voor 4 euro trek je een pakje uit de automaat en daarin zit een uniek werkje, gemaakt door een kunstenaar uit de regio. Die kunstenaar krijgt 3 euro voor zijn objecten die variëren van kleine zeefdrukken, keramische plastiekjes tot kleine sieraden van glas. In elk pakje zit ook een korte toelichting door de kunstenaar en diens contactgegevens, mocht je meer willen weten.

Lees onder de video verder

Cadeautje
De automaat bij Van Piere is inmiddels voor de helft leeg, maar wordt op gezette tijden aangevuld. Jan Verhagen, directeur van de boekhandel is zeer content met het toestel: ,,Dit is een heel mooi initiatief, echt een pareltje. Het doet denken aan surprise-eieren, maar dan voor volwassenen. De reacties zijn allemaal positief, iedereen is blij met zijn cadeautje. Wat mij betreft gaan we hier dan ook nog heel lang mee door.”

Pakje Kunst-automaten – in december 2016 begonnen - hangen inmiddels in negen steden in Nederland en er doen al meer dan honderd kunstenaars mee.

Pieter Habets trekt een pakje kunst uit de automaat.
Volledig scherm
Pieter Habets trekt een pakje kunst uit de automaat. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven