Volledig scherm
Parkeerrplaats P5 bij Eindhoven Airport; de plek waar de luchthaven een grote parkeergarage wil bouwen. © FotoMeulenhof

Parkeerflat Eindhoven Airport: gemeentebestuur moest het in de krant lezen

EINDHOVEN - Het nieuws dat Eindhoven Airport vergevorderde plannen heeft voor de bouw van een tien etages tellende parkeerflat met 4000 plekken, heeft  het Eindhovens gemeentebestuur uit de krant moeten vernemen

De op 20 april gestarte aanbestedingsprocedure was door Eindhoven Airport niet bij het college van B en W aangekondigd. 

Uit de beantwoording van raadsvragen over de garage blijkt duidelijk dat het college geïrriteerd is over de gang van zaken. 'Wij hebben als gemeente met grote verbazing vernomen dat er een aanbesteding in gang is gezet', schrijven B en W. 'Hierover is vooraf niet naar ons als gemeente gecommuniceerd en wij zullen dat onder de aandacht van de directeur brengen.' 

'Verkennend stadium'

Ook tijdens de laatste vergadering met de aandeelhouders is de parkeerflat niet ter sprake geweest. Het college wist alleen dat er plannen bestonden voor een parkeervoorziening, maar die verkeerden in een 'verkennend stadium'. 

In een reactie laat wethouder Wilbert Seuren maandagavond weten dat hij namens het college tegen de directeur van Eindhoven Airport zijn onvrede heeft uitgesproken over 'de niet soepel verlopen samenwerking bij twee recente parkeerdossiers', waaronder dat van de nieuwe parkeergarage.  'De gemeente had eerder geïnformeerd moeten worden', stelt Seuren. 

Rik Thijs van GroenLinks, samen met Arnold Raaijmakers (PvdA) indiener van de vragen, vindt de gang van zaken 'zeer opmerkelijk'. Volgens Thijs past de komst van een grote parkeerflat bij de grote investeringen die Airport in de pijplijn zou hebben. ,,Naar het investeringsplan van Airport hebben we meermalen gevraagd, maar we  hebben nog steeds niets gezien", aldus Thijs. 

'Geen link'

Directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport ontkent met klem dat met de parkeertoren op het huidige P5-terrein op de hoek Spottersweg-Luchthavenweg  wordt voorgesorteerd op de toekomst van de luchthaven. ,,Het plan heeft geen link met eventuele groei. Dat verband ontstond pas na het artikel in het ED", aldus Meijs. Volgens Meijs was het daarom niet noodzakelijk om het college te informeren. ,,Waar het plan wél op anticipeert is de huidige parkeervraag, die groter is dan het aanbod. Tot in Meerhoven wordt er geparkeerd." 

Volgens Meijs heeft hij tijdens het gesprek met de wethouder ook uitgelegd dat de bouw van één grote parkeergarage andere  garages en terreinen wellicht overbodig maakt. ,,Als we niet verder groeien na 2019, kunnen we verder weg gelegen garages eventueel sluiten." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Rustige avondspits voorspeld in Brabant: hoe kan het dan toch zó misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

  Rustige avondspits voorspeld in Brabant: hoe kan het dan toch zó misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

  EINDHOVEN/BREDA - Hoe kan het dat er zo'n enorme verkeerschaos ontstaat door de sneeuwval, terwijl strooiwagens sinds maandagavond al preventief zout strooien op de Brabantse wegen? Rijkswaterstaat voorspelde maandagavond een rustige avondspits, terwijl de Brabantse verkeersdeskundige Ruud Hornman niet verbaasd is over de extreme drukte: ,,Met de huidige capaciteit op de wegen zakt ons wegennet al snel als een plumpudding in elkaar.”
 2. Bewoners Vonderhof in Eindhoven bouwen bijzondere fietsen
  PREMIUM

  Bewoners Vonderhof in Eindhoven bouwen bijzondere fietsen

  EINDHOVEN - De vijftien noemen zichzelf gekscherend The Vonderboys. Dat zou ook ‘wonderboys’ hebben kunnen zijn want de groep heeft met wat hulp twee krakkemikkige transportfietsen getransformeerd in blitse fonkelnieuw ogende exemplaren. ,,De fietsen zijn bedoeld voor bewoners van Vonderhof om met familie en bezoek erop uit te gaan”, vertelt Vonderhofs geluksconsulent ­Richard van Schaijk. ,,Op de een zit je naast elkaar, op de ander kan iemand in een rolstoel worden vervoerd.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven