Volledig scherm
Een ontwerp van de Park & Ride die opgetrokken moet worden aan de Aalsterweg. © Backbone visuals and concepts / JHK Architecten

Parkeergarage aan Aalsterweg in Eindhoven klaar in najaar 2020, ook ambulancepost in gebouw

EINDHOVEN - De Park & Ride die gebouwd wordt bij de Genneper Parken moet plaats bieden aan zo'n 640 auto’s. Aannemer Ballast Nedam Infra B.V. uit Eindhoven gaat dit realiseren. 

Volgens de planning is de parkeergarage in het najaar van 2020 gereed. Vanaf dan kunnen bezoekers van Eindhoven hun auto parkeren bij de P+R - die op het huidige veld van voetbalclub RPC komt - om vervolgens per OV of fiets naar het centrum te reizen. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. De nieuwe parkeerplaats ligt direct aan de busbaan op de Aalsterweg.

Ambulancepost

In de parkeergarage komt ook de ambulancepost voor GGD Brabant-Zuidoost. ,,Uit de aanbesteding is gebleken dat de aannemer het gebouw binnen het beschikbare budget, binnen de gevraagde planning en binnen de gestelde kwaliteitseisen kan leveren”, zegt de gemeente. 

De aannemer zorgt voor de bouw en het ontwerp. ,,Het schetsontwerp is aangeleverd bij de aanbesteding. Het ontwerp past binnen het eerder vastgestelde bestemmingsplan.”

Snelweg

Wethouder Monique List (Mobiliteit): ,,De P+R Genneper Parken is voor mij een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat onze binnenstad bereikbaar en leefbaar blijft. De P+R ligt direct aan de snelweg. Vanaf daar verleiden we mensen om binnen de stad verder te reizen met hoogwaardig openbaar vervoer of een deelfiets.”

Volledig scherm
Een ontwerp van de Park & Ride die opgetrokken moet worden aan de Aalsterweg. © Backbone visuals and concepts / JHK Architecten

Vijf bouwlagen

Het schetsontwerp bestaat uit een parkeergarage met vijf bouwlagen. De ingang is aan de zuidzijde van het gebouw. De ambulancepost, met één bouwlaag, ligt aan de noordzijde van het gebouw. Deze heeft een rechtstreekse verbinding met de busbaan, zodat ambulances snel kunnen uitrukken.

De garage krijgt ruime rijbanen met éénrichtingverkeer. Om in de natuurlijke omgeving van Genneper Parken te passen, wordt het onderste deel aan de buitenzijde bekleed met klimop. De verdiepingen daarboven zijn open, maar krijgen een natuurlijke uitstraling door lamellen van duurzaam materiaal. Het gebouw wordt energie-neutraal gemaakt door zonnepanelen.

Aalsterweg

Dit jaar gebruikt de aannemer voor het uitwerken van het ontwerp en het aanvragen van de benodigde vergunningen. Ondertussen laat de gemeente dit najaar de Aalsterweg aanpassen, zodat de doorstroming op de Aalsterweg richting de snelweg gewaarborgd blijft. Er komt een extra opstelstrook voor het verkeerslicht. Voetbalclub RPC verhuist rond kerst naar Sportpark Heihoef. Daarna kan de bouw starten. 

Volgens planning kunnen de parkeergarage en de ambulancepost in het najaar van 2020 gebruikt worden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven