Het Trudokerkhof (rechts) en de verwilderde pastorietuin waar de parochie een natuurbegraafplaats wil beginnen. Linksonder de woningen aan de Strijpsestraat die direct grenzen aan de begraafplaats. Het bosje dat daaraan grenst wordt nu ontzien.
Volledig scherm
Het Trudokerkhof (rechts) en de verwilderde pastorietuin waar de parochie een natuurbegraafplaats wil beginnen. Linksonder de woningen aan de Strijpsestraat die direct grenzen aan de begraafplaats. Het bosje dat daaraan grenst wordt nu ontzien. © Ronald Otter

Parochie Eindhoven gaat verder met natuurbegraafplaats bij Trudokerk

EINDHOVEN - Lang was het stil rond het plan voor een natuurbegraafplaats achter de Trudokerk in het Eindhovens stadsdeel Strijp. De parochie Sint-Joris hoopt het idee deze zomer vlot te trekken. Wel wordt slechts de helft van het bosje grenzend aan het kerkhof gebruikt. 

Trudokerk Eindhoven onderzoek Maarten Hornikx
Volledig scherm
Trudokerk Eindhoven onderzoek Maarten Hornikx © FotoMeulenhof

Het deel van het groene gebied direct achter de woningen aan de Strijpsestraat wordt ontzien. ,,Daar geldt een archeologische bescherming. Als we dat deel bij de plannen betrekken moeten we een kostbaar en ingrijpend onderzoek laten doen”, aldus Nico van Dongen, bestuurslid vastgoed van de parochie Sint-Joris. Daarom is de eerdere vergunningaanvraag in overleg met de gemeente ingetrokken. Als straks de onderzoeken naar het bomenbestand, de flora en fauna en de cultuur-historie zijn afgerond, dient de parochie een nieuwe aanvraag in voor het deel van het bosje aansluitend aan het kerkhof. 

Daar is plaats voor ongeveer tweehonderd overledenen, schat Van Dongen. ,,Daar kunnen we ongeveer tien jaar mee vooruit. Dat geeft ons tijd om na te denken over of we het archeologisch onderzoek voor het tweede deel alsnog gaan doen.” Dat onderzoek is niet alleen duur, het graven van sleuven leidt ook tot beschadiging van het bosgebied, aldus de parochiebestuurder.  

Achtertuin

Op deze manier worden ook de bewoners van de Strijpsestraat ontzien. Die zaten niet allemaal te wachten op begrafenissen in hun 'achtertuin'. De gemeente Eindhoven is volgens Van Dongen positief over de plannen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven