Volledig scherm
© ANP

Partijen willen miljoenen investeren in aanpak drugscriminaliteit in het zuiden

EINDHOVEN - Burgemeesters in Brabant lijken hun zin te krijgen: ze vroegen om extra geld voor de aanpak van drugscriminaliteit en de landelijke politiek gaat daar nu in mee. Partijen zijn bereid miljoenen te investeren om drugsgerelateerde criminaliteit in het zuiden terug te dringen. Dat bleek zaterdag tijdens een lijsttrekkersdebat in het Klokgebouw in Eindhoven georganiseerd door Omroep Brabant en de Limburgse omroep L1. VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks en SP deden aan dat debat mee.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold wil 300 miljoen vrijmaken voor onder andere de inzet van 800 extra agenten in het zuiden, zo zei hij tijdens het debat. Jesse Klaver van GroenLinks noemde een bedrag van 200 miljoen. De andere lijsttrekkers waren het er mee eens dat er veel moet gebeuren, maar noemden geen concrete bedragen. "Het is hier geen veilinghuis waarin we tegen elkaar op gaan bieden", zei CDA-lijsttrekker Sybrand Buma daarover.

Vooral Emile Roemer van de SP en D66-voorman Pechtold kwamen tijdens het debat met harde verwijten aan het adres van de huidige coalitiepartijen VVD en PvdA. "U heeft de zuidelijke provincies de afgelopen jaren keihard laten vallen en was vooral druk met de puinhopen op het ministerie van Justitie", aldus Pechtold. "U heeft vier jaar de kans gehad om er iets aan te doen", voegde Roemer toe. "Maar u heeft alleen maar bezuinigd op politie en opsporingsdiensten."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven