Volledig scherm
© Thinkstock

Pas in 2019 grip op zorgkosten in Eindhoven

EINDHOVEN - Ook komend jaar is Eindhoven tientallen miljoenen teveel kwijt aan zorg. Als de raad eind dit jaar besluit budgetplafonds in te bouwen voor zorgaanbieders, dan moet de gemeente eerst een nieuwe, tijdrovende aanbestedingsprocedure volgen.

Een nieuw systeem zal pas in 2019 van kracht worden. Tot die tijd is het dweilen met de kraan open. Dat bleek dinsdagavond uit een presentatie van de door het college ingehuurde externe adviseur Bart Teulings aan de raad. Een zorgbudget per zorginstelling is volgens hem de beste oplossing om grip te krijgen op de zorg. ,,Dat kan niet binnen de huidige regeling. En een systeemwijziging kost helaas veel tijd." Eindhoven kan ook niet zomaar van haar bestaande contracten af. ,,Doordat de gemeente eerder voor een bestuurlijke aanbesteding koos, heeft iedere partij het recht zorgaanbieder te zijn. Alleen als een zorgaanbieder zich 'diskwalificeert', kan een contract worden ontbonden." 

Zorgwethouder Renate Richters (GroenLinks) had beloofd de raad dinsdagavond bij te praten over de concrete maatregelen die zij nú al neemt om de tekorten te beteugelen. Die belofte werd niet ingelost. Richters was alleen als toehoorder aanwezig. Het was gemeentesecretaris Marco Wilke die meldde dat de onderhandelingen met zorgaanbieders in een 'cruciale fase' verkeren, en dat de uitkomst eind deze maand pas bekend is.

Vernietigende conclusies 

De presentatie van Teulings was zakelijk, zijn conclusies waren vernietigend. Andere gemeentes bouwden aan de voorkant en aan de achterkant een sluis in om zorgkosten te beheersen, Eindhoven niet. Eindhoven ging ervan uit dat dit niet nodig was. Als de wijkteams van de nieuwe stichting  WIJeindhoven van tevoren goede 'keukentafelgesprekken' zouden voeren met inwoners, dan zou dit vanzelf tot minder zorgkosten leiden. De praktijk bewijst dat die sluis niet werkt, aldus Teulings. ,,U vertrouwt op het proces in de wijk. Ik denk dat dat best optimistisch is. Alsof je op vakantie gaat en zegt: als we niet te vaak uit eten gaan, wordt het niet te duur." 

Teulings stipte wel een andere mogelijkheid aan om de zorgkosten te verminderen: verhoging van de eigen bijdrage. Die maatregel is minder complex en daardoor eerder te realiseren dan een nieuwe aanbesteding. Eindhoven heeft er eerder bewust voor gekozen omdat inwoners (afhankelijk van hun inkomen) zelf ten hoogste 270 euro per vier weken betalen. Teulings: ,,Dat is een relatief laag maximum. De ervaring in de gemeente Amsterdam leert dat, als je die wat hoger maakt, dit absoluut tot een daling van de kosten leidt. Mensen beter gaan nadenken over de zorg die ze verbruiken."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen