Volledig scherm
© nvt

Pauw struint al maanden rond in Woenselse Heide

EINDHOVEN - In de Eindhovense wijk Woenselse Heide struint al maanden een eenzame pauw rond. Buurtbewoners deden vergeefse pogingen het parmantig rondstappende beest te vangen.

Er loopt letterlijk een vreemde vogel rond in de Eindhovense wijk Woenselse Heide. Wie 's ochtends van de Sallandlaan naar de Meierijlaan loopt, kan zomaar een pauw tegenkomen. Verknocht aan de wijk, want al vier maanden lang stapt het beest parmantig van deur tot deur, van tuin tot stoep, van auto tot auto. Eerst nog in gezelschap van een mannetje, maar dat is enige tijd geleden gevangen. Sindsdien vervolgt zij haar weg alleen.

Ontsnapt

Zielig, zo vinden buurtbewoners, zeker met de winter in aantocht. Er zijn al meerdere pogingen ondernomen om haar te vangen, zegt Mieke Vol, lid van het buurtpreventieteam. ,,Twee keer is de dierenambulance al gebeld maar die hebben nu verzocht geen contact meer op te nemen. Het beest is ontsnapt uit speelpark De Splinter, maar ook die krijgen haar maar niet te pakken. Het is net een helikopter. Als je te dichtbij komt, stijgt ze loodrecht op." De buurt laat het beest echter niet in de steek. ,,Meerdere mensen voeren haar iedere dag en in de besloten Facebookgroep die we met de wijk hebben, wordt de situatie constant getoetst."

Volledig scherm

Toch maakt Vol zich wel degelijk zorgen om het welzijn van de pauw. ,,Je kunt zien dat ze eenzaam is. Als ze zichzelf in een autoruit ziet, tikt ze er tegenaan. Ze mist haar maatje." Niet alle wijkbewoners reageren even begripvol op het dier. ,,In het begin paste iedere automobilist wel zijn snelheid aan, maar het geduld raakt op. Laatst waren er ook jongeren die haar opjoegen en met stenen gooiden. Ze heeft dagenlang in de boom gezeten van de stress."

Professionals

De Splinter blijft zoeken naar een oplossing. ,,Er waren vier of vijf pauwen ontsnapt. Bijna allemaal waren ze zo weer terug, maar we hebben er een separatist bijzitten die dwars is. We proberen het nu met professionals te regelen", zegt Monique Staps van Lumens.

De kans bestaat overigens dat het probleem met de pauw door de natuur zelf opgelost wordt. Volgens verschillende buurtbewoners is er ook al meerdere keren een vos in de straat gesignaleerd.

Volledig scherm
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8842 stemmen