De initiatiefnemers van het neprestaurant Le Ster Brun, met rechts Tom van Doorne.
Volledig scherm
De initiatiefnemers van het neprestaurant Le Ster Brun, met rechts Tom van Doorne. © Karin Van Berkel

Pech voor Eindhovense lekkerbekken: nieuw sterrenrestaurant blijkt carnavalsstunt

EINDHOVEN - ‘Binnenkort open: restaurant Le Ster Brun gaat voor een vierde Michelinster in Eindhoven’, zo kopte de website indebuurt op 20 februari.

Le Ster Brun zou op Molenveld 42, hartje centrum, een culinaire droom gaan waarmaken. Een champignonkweker, maar ook een aardbeienteler en een wijnleverancier meldden zich al bij de initiatiefnemers: zaken doen met het ambitieuze restaurant zagen zij wel zitten. Op Facebook regende het vragen als ‘Kunnen we al reserveren?’ en opmerkingen als ‘Ik ben benieuwd naar de kaart’. Maar Le Ster Brun komt er helemaal niet. Het bleek een carnavalsstunt van een Eindhovense vriendengroep.

Zoals ieder jaar zaten Joyce van Beek en Tom van Doorne met een aantal vrienden en vriendinnen, kort voor carnaval, in het Stadspaviljoen gezellig te borrelen. Dat doen ze ieder jaar en ondertussen bedenken ze een grap, die ze met carnaval gaan uithalen. 

Hoax

Tijdens de laatste brainstormsessie kwam de Michelinsterrenregen ter sprake en geïnspireerd op The Shed at Dulwich werd Le Ster Brun bedacht. Van Doorne: ,,The Shed at Dulwich is een hoax en werd bedacht door een journalist. Met een neprestaurant en neprecensies werd ‘The Shed’ het best beoordeelde restaurant op TripAdvisor Londen. Wij wilden eens zien of wij ook van niets ‘iets’ konden maken. Nou, met de ongekende kracht van social media is ons dat aardig gelukt.”

De berichtgeving en de geruchtenstroom over het beoogde restaurant nam al snel een vlucht. ,,Het nam zelfs zo’n grote proporties aan, dat we het gebeuren nog maar nauwelijks konden overzien. We hebben zondag, na de carnavalsmis, wat flessen champagne opengetrokken en mijn moeder bereid gevonden om, bij wijze van opening, op het Molenveld een lintje door te knippen”, zegt Van Doorne met een lach. Hij bedankt iedereen voor al de ‘Veel succes’-kaartjes.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven