Volledig scherm
SON - De oprichters van PeelPioneers bij de verwerkingslijn in Son. Sytze van Stempvoort, Lindy Hensen en Bas van Wieringen (vlnr). © Jean Pierre Reijnen

PeelPioneers verwerkt in Son citrusschillen tot bruikbare grondstoffen

SON EN BREUGEL - Start-up PeelPioneers heeft in Son de eerste verwerkingslijn voor citrusschillen geopend. Per dag worden daar 40.000 kilo citrusschillen verwerkt tot bruikbare grondstoffen.

Schillenboer van de 21ste eeuw is de geuzennaam van PeelPioneers. Het bedrijf gaat niet met paard en wagen langs de deuren voor mandjes vol schillen, maar met vrachtwagens langs supermarkten en bedrijven om de speciaal voor hen oranje gekleurde containers met citrusschillen op te halen. Met een door PeelPioneers ontwikkelde verwerkingslijn wordt in Son op het terrein van Renewi (voorheen van Gansewinkel) dagelijks veertigduizend kilo citrusschillen verwerkt tot etherische oliën en citruspulp. De oliën worden verkocht aan de industrie die ze gebruikt als smaakstoffen voor zuivel, frisdrank, koekjes en chocola, maar ook voor zeep en schoonmaakmiddelen. De pulp wordt verkocht als hoogwaardige bijvoeding voor vee. Hiermee biedt het bedrijf als eerste ter wereld naar eigen zeggen, een honderd procent structurele en duurzame oplossing voor citrusschillen. 

Groeiend probleem

"Op jaarbasis worden er in Nederland zo'n 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid, dat zijn met name sinaasappelschillen. Elke liter versgeperst sap levert een kilo schillen op. Het grootste deel wordt verbrand. Dat is milieuvervuilend want je produceert CO2, en de waardevolle stoffen gaan verloren", zegt Sytze van Stempvoort. De chemicus vroeg al langer om aandacht voor dit probleem dat alsmaar groeide omdat we steeds meer verse jus d’orange zijn gaan drinken en ook steeds meer horecagelegenheden en winkels versgeperst sinaasappelsap aanbieden. Toen Van Stempvoort commercieel talent Bas van Wieringen en technische vrouw Lindy Hensen vorig jaar ontmoette, zagen ook zij ook de omvang van het probleem. Zij richtten gezamenlijk PeelPioneers op en werkten gezamenlijk in een razend tempo aan de oplossing . Van het eerste idee naar de proefopstelling in Rotterdam tot de verwerkingslijn in Son, waar inmiddels al zeven mensen werken, nam niet veel langer dan een jaar in beslag. Mede dankzij de investering die het bedrijf begin dit jaar ontving van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Stichting Doen en ABN-Amro. En de samenwerking met Renewi die alle schillen voor PeelPioneers ophaalt. 

Jumbo

Nu wordt ingezet op grote toeleveranciers, Winkelketens die hun schillen laten ophalen door Renewi. "Jumbo is het eerste grote bedrijf dat de schillen door ons laat verwerken. Dit gebeurt vanuit 140 filialen", zegt Hensen. De oprichters verwachten dat er snel meer supermarktketens zullen volgen. "Dat afval moet sowieso afgevoerd en verwerkt worden. Dat tweede deel is bij ons veel milieuvriendelijker en ook nog eens een stuk goedkoper", geeft Van Wieringen aan. En die klanten heeft het bedrijf nodig wil het zijn ambities waarmaken. Want in 2022 wil PeelPioneers dé verwerker van citrusschillen zijn in Noordwest-Europa. "Dat betekent dat we binnen afzienbare tijd meer productielocaties willen openen in Nederland. En daarbuiten", verklapt Hensen. "Wij denken dat er in de landen om ons heen veel interesse voor is."

Volledig scherm
Het team van de Peelpioneers bij de verwerkingslijn waar citrusschillen verwerkt worden tot onder meer grondstoffen voor bijvoorbeeld zuivel, koekjes en zeep. © Jean Pierre Reijnen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven