Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag in Nieuw-Zeeland.
Volledig scherm
Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag in Nieuw-Zeeland. © AFP

Pegida-aanhanger uit Eindhoven weg bij VDL na Facebookbericht

EINDHOVEN - Een aanhanger van de anti-islam-groepering Pegida werkt niet meer bij VDL na een opmerking op Facebook over de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Leroy Sprokholt (36) uit Eindhoven maakte zijn opmerking op de Facebook-pagina van Pegida onder een bericht dat verwees naar de aanslagen in Christchurch van afgelopen vrijdag. Bij de aanslag kwamen vijftig mensen om het leven. ‘Actie is reactie', luidde het commentaar van Sprokholt, die dinsdagmorgen te horen kreeg dat zijn uitzendcontract bij VDL/ETG Eindhoven per direct werd beëindigd. Hij werkte daar anderhalf jaar als lasser.

Doodsbedreigingen

Sprokholt zegt achter de ideeën van Pegida te staan, maar de aanslag in Nieuw-Zeeland te veroordelen. ,,Mijn reactie op Facebook was niet racistisch. Ik doelde op de motieven van de dader.” Sprokholts reactie kwam hem naar eigen zeggen op digitale doodsbedreigingen ‘uit de moslimgemeenschap’ te staan.

VDL werd vorige week gewezen op de reactie van Sprokholt en besloot actie te ondernemen omdat Sprokholt op Facebook bekendmaakte bij VDL te werken. ,,Wij werden er  op aangesproken. Hij bracht de naam van de werkgever in diskrediet. Iedereen mag zijn mening hebben, maar wij vinden zijn mening niet zo goed passen bij VDL", zegt een woordvoerder van de onderneming. 

Goed overleg

Volgens de VDL-zegsman is in goed overleg besloten het uitzendcontract te beëindigen. Sprokholt ziet dat anders. ,,Ik kreeg niet eens de kans mijn kant van het verhaal te vertellen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven