Pegida blaast betoging bij moskee in Eindhoven af, tegendemonstranten lopen ‘overwinningsmars’

VIDEO / UPDATEEINDHOVEN - De anti-moslimbeweging Pegida heeft de voor maandagavond geplande betoging bij de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven afgeblazen omdat de gemeente Eindhoven te strikte voorwaarden aan de actie zou hebben gesteld. Dat heeft Pegida-voorman Edwin Wagensveld gezegd. De tegendemonstratie van Antifascisten Eindhoven (AFA) gaat wél door. 

Volledig scherm
© Bert Jansen

Voor AFA-voorman Peter Storm voelt de afzegging van Pegida als een overwinning. Om een ‘signaal af te geven’ gaat de tegendemonstratie gewoon door. ,,We moeten waakzaam blijven tegen de opkomst van dit soort groepen‘’, zegt hij. ,,Het geeft geen pas dat die lui hier voor de moskee intimiderende stunts uithalen.‘’

Rond 18.00 uur verzamelden zich 10 á 15 mensen bij het gebouw van de CKE aan de Pastoor Petersstraat. Tijdens een korte ‘overwinningsmars’ over de Kruisstraat werden anti-Pegida leuzen gezonden. Op een spandoek dat de demonstranten meedragen staan teksten als ‘stop Pegida’ en ‘geef fascisme geen ruimte’. 

De demonstratie werd afgesloten op de daarvoor bestemde plek, op 50 meter van de moskee. Volgens de politie is het protest probleemloos verlopen en zijn er geen mensen aangehouden. 

Afzegging Pegida

Volledig scherm
© Bert Jansen

,,We gaan niet als apen in een kooi staan”, zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld stellig. Wagensveld stelt dat Pegida zou moeten betogen in een soort kooi met een 2 meter hoog hekwerk met daaromheen nog eens een afzetting. Ook zouden de betogers niet veel geluid mogen maken. ,,In zo’n situatie kan je niet demonstreren’', zegt Wagensveld. ,,Bovendien kregen we minder tijd om te betogen dan waar we om hadden gevraagd.’’

Volgens Wagensveld zijn er meer maatregelen genomen dan vooraf is afgesproken. ,,Dit is een schande!” De reden voor de strikte maatregelen is volgens Wagensveld duidelijk: ,,Men is bang dat wij worden aangevallen. Het is toch te gek voor woorden dat dit nodig is als je tegen de islam demonstreert? Hebben die linkse mensen gisteren ook onder politie begeleiding bloemen neergelegd omdat ze bang waren voor ons? Nee dus.”

Burgemeester

De woordvoerder van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma geeft aan dat de betogers al een week in bezit zijn van het draaiboek met de maatregelen die getroffen moesten worden. Zij kenden volgens de zegsman alle voorwaarden. Pegida heeft volgens de gemeente tot op heden nog geen formeel bezwaar aangetekend tegen het besluit.

,,Als er problemen zijn met de veiligheid dan moet je de mensen aanpakken van wie die dreiging uitgaat, niet de mensen die vreedzaam willen protesteren”, vindt Wagensveld. ,,We gaan gewoon een nieuwe melding indienen en kijken hoe de gemeente Eindhoven ermee omgaat. We hebben ons statement gemaakt.” Wagensveld laat weten dat Pegida desnoods naar de rechter stapt om soepelere voorwaarden voor een betoging in Eindhoven af te dwingen.

Tegenactie

Marieke Stam van ‘Eindhoven Kan Het’ is opgelucht dat de demonstratie niet doorgaat. Zij organiseerde de tegenactie waarbij zondag bloemen werden gelegd bij de moskee om aan te geven dat veel Eindhovenaren meeleven met de moslimgemeenschap. ,,We hadden de vrees dat dit wel eens verkeerd kon aflopen en vooral jongeren kon kwetsen. We zijn erg blij dat het is afgeblazen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven