Pegida-demonstratie gaat zondag niet door in Eindhoven, burgemeester verbiedt het

EINDHOVEN - Pegida Nederland mag op komende zondag niet opnieuw demonstreren bij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Burgemeester Jorritsma heeft te weinig tijd om een goed besluit te nemen, onder andere omdat de veiligheid bij de vorige betoging flink in het geding was. 

Pegida Nederland legde dinsdag een verzoek bij de gemeente neer voor een nieuwe demonstratie. De extreemrechtse club wilde met vlaggen, spandoek, geluidsinstallatie, podium en een barbecue demonstreren tegen islamisering en geweld door moslims tegen vreedzame demonstranten. Ze noemde zelf het aantal van vijftig deelnemers, bij de vorige demonstratie waren dat er ongeveer vijftien.

De burgemeester heeft in zijn besluit vooral gekeken naar wat er afgelopen zondag gebeurde bij een betoging van Pegida. Daarbij ontstonden ongeregeldheden toen honderden moslimjongeren met een tegenactie kwamen. Alleen met de massale inzet van politie kon worden voorkomen dat de situatie nog verder uit de hand liep en buurtbewoners of demonstranten gewond raakten. Wel raakten de jongeren slaags met de politie en raakten daarbij auto's en tuinen van omwonenden beschadigd.

Om een herhaling te voorkomen wilde burgemeester Jorritsma een goede afweging kunnen maken over het wel of niet laten doorgaan. En dat kost tijd, laat de gemeente weten: ‘Omdat de veiligheid van deelnemers, tegenstanders, moskeebewoners, buurtbewoners en voorbijgangers gegarandeerd moet zijn. Die tijd is dus onvoldoende en daarom mag de manifestatie van Pegida zondag niet doorgaan.’

Pegida betoging Eindhoven
Volledig scherm
Pegida betoging Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Maatregelen

De burgemeester hecht ook veel belang aan vooraf goed overleggen met vertegenwoordigers van moskeeën, relevante instanties en maatschappelijke partijen. Hier is nu ook niet genoeg tijd voor, evenals het zorgvuldig op de hoogte brengen van omwonenden.

Verder moet een melding voor een demonstratie met veiligheidsrisico’s volgens de APV drie werkdagen van tevoren worden ingediend, zodat een inhoudelijke beoordeling op de risico’s kan plaatsvinden. Doordat nu sprake is van een extra zondag in verband met Hemelvaart, blijven er twee werkdagen over. Wel is er al overleg geweest met politie, maar zij geeft aan dat er onvoldoende tijd is om adequate voorbereidingen te kunnen treffen. Pegida Nederland is van het besluit op de hoogte gebracht.

Tegendemonstratie

Vandaag is ook een tegendemonstratie gepland op het Stadhuisplein. Doel van deze demonstratie is om een Eindhovens tegengeluid te geven en het stadsbestuur met klem te verzoeken om de demonstratie van Pegida niet toe te staan. De inschatting is dat deze actie geen risico’s met zich meebrengt en kan daarom wel doorgaan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven