Een Pegida flyer actie liep zaterdag volledig uit de hand in Eindhoven.
Volledig scherm
Een Pegida flyer actie liep zaterdag volledig uit de hand in Eindhoven. © Bert Jansen

Pegida houdt geen manifestatie op Stadhuisplein Eindhoven maandagavond

EINDHOVEN - Pegida gaat maandagavond geen manifestatie houden op het Stadhuisplein in Eindhoven. Voorman Edwin Wagensveld kondigde zaterdag aan mogelijk maandagavond weer een demonstratie te houden.

Wagensveld laat maandag aan het ED weten de locatie Stadhuisplein niet te accepteren. Op een andere plek zouden ze zich strafbaar maken volgens de voorman.

Pegida heeft al diverse malen manifestaties gehouden in Eindhoven, waarbij ze telkens de Al Fourqaanmoskee opzoekt. Hoewel de organisatie telkens maar een heel klein aantal deelnemers trekt - afgelopen zaterdag een tiental - slaagt ze erin jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf te provoceren. Die hebben wel zin in sensatie en willen voor elkaar niet onderdoen. Zo’n dertig tot veertig jongeren kwamen zaterdag op de leden van het Pegidagroepje af en begonnen hen met eieren te bekogelen. Op het moment dat de scooterrijders voorbij reden en met stenen gooiden werd die confrontatie even echt grimmig. De politie hield vervolgens de Pegida-aanhangers aan en nam hen mee naar het bureau. Ze worden ervan verdacht ondanks een verbod een manifestatie te hebben gehouden. Wagensveld zelf ontkent dit laatste en zegt dat hij en zijn medestanders simpelweg door de stad wandelden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven