Pegida hield in januari ook een demonstratie voor de Abi Bakr Issidik moskee in Utrecht Zuilen. Na afloop van de demonstratie werden door tegendemonstranten in de wijk tientallen auto's vernield (archieffoto).
Volledig scherm
Pegida hield in januari ook een demonstratie voor de Abi Bakr Issidik moskee in Utrecht Zuilen. Na afloop van de demonstratie werden door tegendemonstranten in de wijk tientallen auto's vernield (archieffoto). © Koen Laureij

Pegida kondigt demonstratie aan bij Al-Fourqaan moskee in Eindhoven

EINDHOVEN -  De organisatie Pegida Nederland kondigt op Facebook aan dat ze op 6 mei, bij de start van de Ramadan, een demonstratie wil houden voor de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. De Eindhovense politieke partij Denk wil nu van het Eindhovense college weten of er inderdaad een vergunning hiervoor is aangevraagd, en of het die gaat verlenen.

‘We starten dit jaar onze Ramadantour in Eindhoven bij de Al-Fourqaan moskee vanaf 19:30 uur. Een moskee die al vaker haatimams heeft uitgenodigd, die volgens de gemeente antisemitisch, antihomoseksueel waren en terreur zouden verheerlijken’, meldt Pegida op Facebook. Pegida Nederland hield eerder soortgelijke demonstraties voor moskeeën in Nederlandse steden.

Denk wil weten of de Eindhovense burgemeester toestemming zal geven voor de demonstratie. De partij noemt Pegida een ‘rechts-extremistische haatclub’ die nauw gevolgd wordt door de NCTV en AIVD. ,,Is het college het met DENK eens dat de aangekondigde provocerende actie onfatsoenlijk, respectloos en totaal afkeurenswaardig is in een periode waarbij moslimgemeenschap emotioneel kwetsbaar is na de aanslag in Nieuw-Zeeland?', zo luidt een van de vragen van Denk.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat Pegida wil demonstreren in Eindhoven. De gemeente Eindhoven zelf wil, tot de raadsvragen van Denk zijn afgehandeld, hier verder niet op ingaan.

Provocatie

Pegida hield afgelopen januari nog een demonstratie voor de Abi Bakr Issidik moskee in Utrecht, waar ongeveer twintig aanhangers van Pegida op af kwamen. De demonstratie verliep aanvankelijk rustig, tot er jongeren op af kwamen om haar te verstoren. In juni vorig jaar kwam Pegida in het nieuws toen ze aankondigde dat ze in meerdere steden varkensvlees zou gaan barbecueën bij moskeeën,  tijdens het avondgebed. Een provocatie, omdat varkensvlees voor moslims als onrein geldt. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was de enige burgemeester die de groep toen toestemming gaf. Utrecht, Den Haag, Arnhem en Gouda hielden de demonstratie tegen. Aboutaleb zei toen dat elke mening moet kunnen worden geuit, ‘hoe giftig die boodschap ook is'. De demonstratie werd uiteindelijk door Pegida zelf afgeblazen nadat er enorm veel mensen op af waren gekomen. Een paar honderd man waren afgekomen op een aangekondigde tegendemonstratie.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven