Het terrein waar vorige week de demonstratie van Pegida zou plaatsvinden.
Volledig scherm
Het terrein waar vorige week de demonstratie van Pegida zou plaatsvinden.

Pegida kondigt opnieuw betoging aan bij Al Fourqaan moskee in Eindhoven

VideoEINDHOVEN - De anti-islambeweging Pegida heeft opnieuw een demonstratie aangekondigd in Eindhoven. 

Op zondagavond 26 mei wil Pegida een demonstratieve tocht houden, vanaf het CKE-gebouw aan de Pastoor Petersstraat naar de Al Fourqaan moskee in de Otterstraat. Hier zijn een barbecue en toespraken gepland, in het kader van de ‘Ramadantoer’ van de uit Duitsland overgewaaide anti-moslimbeweging.

De actie werd vorige week bij de gemeente aangekondigd. Een eerder geplande demonstratie op maandag 6 mei blies Pegida op de valreep af. Volgens de groep gebeurde dat omdat haar te veel beperkingen waren opgelegd. Zo moest de betoging plaatsvinden op een met geblindeerde hekken afgezet terrein; mocht er niet worden gebarbecued en waren er grenzen gesteld aan de geluidsversterking. Het is nog onduidelijk welke voorwaarden de gemeente ditmaal stelt. Zij bereidt momenteel een beschikking voor op de kennisgeving, aldus een woordvoerder.

Recht 

Een tegendemonstratie door de Anti Fascistische Aktie (AFA) vond vorige week maandag wel plaats; een groepje betogers ging de straat op om te demonstreren tegen Pegida; volgens haar een fascistische groepering.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld zegt dat voor de demonstratie op 26 mei gekozen is voor dezelfde route als AFA vorige week liep. ,,Waarom zouden zij wel het recht hebben om dat te doen en wij niet?” Wagensveld dreigt met gerechtelijke stappen als burgemeester Jorritsma opnieuw ‘teveel beperkingen’ wil opleggen. Hij beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie. ,,Dat geldt voor iedereen, welke mening je ook wil uitdragen.”

Haatzaaierij

Ook AFA overweegt om opnieuw naar Eindhoven te komen. Concrete plannen zijn er nog niet, zegt AFA-voorman Peter Storm. ,,Maar ik vind dat we nu niet achterover kunnen gaan leunen. Wat Pegida wil, ís geen demonstratie. Een barbecue op de stoep van de moskee, uitgerekend tijdens de ramadan is puur haatzaaierij. Waar zij recht op hebben, is zoveel mogelijk tegengas.”

Bekijk hieronder een videoverslag van de afgelaste demonstratie op 6 mei: 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven