De vorige demonstratie van Pegida leidden dankzij tegenacties tot ongeregeldheden in Eindhoven.
Volledig scherm
De vorige demonstratie van Pegida leidden dankzij tegenacties tot ongeregeldheden in Eindhoven.

Pegida mag opnieuw demonstreren in Eindhoven, maar alleen in de binnenstad

EINDHOVEN - Anti-islambeweging Pegida mag opnieuw demonstreren in Eindhoven.  Maar niet al deze week en niet in de buurt van de Al Fourqaan moskee. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven laat de betoging 19 juni toe op het Stadhuisplein.  

De keuze voor een locatie midden in de stad heeft onder andere te maken met het beter kunnen regelen van de veiligheid. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven noemt de plek voor de politie, ook met het oog op tegendemonstraties, een beter beheersbare locatie. Daarmee is toch aan het demonstratierecht tegemoet gekomen, terwijl de impact die het heeft op de stad is te overzien.

Wijzigingen

Pegida wilde eigenlijk deze week op dinsdag, woensdag en donderdag demonstreren in de buurt van de moskee. Op basis van de Wet Openbare Manifestaties mag de burgemeester wijzigingen aanbrengen in datum, tijd en locatie. Over het omzetten van de drie data in één datum en het aanwijzen van een andere locatie is afgelopen weekend met Pegida gesproken. Op alle punten is met Pegida overeenstemming bereikt, behalve op het punt van de locatie, laat de gemeente in een persbericht weten. Pegida houdt vast aan de wens om nabij een moskee te demonstreren. De burgemeester gaat daarin niet mee, omdat dit de kans op ongeregeldheden groter maakt. 

Een eerdere demonstratie van Pegida in de buurt van de moskee leidde tot een tegengeluid van honderden moslimjongeren. Zij keerden zich uiteindelijk tegen de politie waarbij er met stenen en ijzeren buizen werd gegooid. Ook vernielden de jongeren tuinen en auto's in het tumult. Daarop werd de demonstratie uit veiligheidsoogpunt afgebroken. Het was reden voor Pegida om nieuwe demonstraties aan te kondigen, maar die werden tot nog toe door Jorritsma verboden.

Koningsdag

Met deze beslissing probeert de burgemeester uit de impasse te komen. “Het Stadhuisplein is een A-locatie. Pegida kan daar voor het oog en oor van iedereen haar mening laten horen, vlak vóór de deur van het stadhuis, waar het stadsbestuur huist. Tevens is daar voldoende ruimte om tegendemonstranten, die ook een aanvraag hebben ingediend, de gelegenheid te geven hun geluid te laten horen. Het plein is berekend op duizenden mensen. We vieren daar Koningsdag, onze Bevrijdingsdag en evenementen als Ameezing of een kampioenschap. Gemeente en hulpdiensten hebben ruime ervaring in het omgaan met grote groepen mensen op die plek. En belangrijk voor mij: het plein ligt niet in een woonwijk en beperkt daarmee het risico dat bewoners slachtoffer worden van ongeregeldheden. Zoals dat bij de demonstratie van 26 mei helaas wel het geval was.”

Tegendemonstraties

 De gemeente gaat ook contact opnemen met groeperingen die een tegendemonstratie hebben aangemeld.

Bekijk hier de reactie van tegendemonstranten een tijd geleden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven