Op 26 mei raakten moslimjongeren slaags met de politie.
Volledig scherm
Op 26 mei raakten moslimjongeren slaags met de politie. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Pegida meldt nieuwe demonstratie aan in Eindhoven

EINDHOVEN - Anti-islambeweging Pegida heeft voor komende zaterdag een nieuwe demonstratie aangevraagd in Eindhoven.

De aanvraag volgt op het verbod van burgemeester Jorritsma van een Pegida-demonstratie aanstaande donderdag. De burgemeester verbood maandag dat voorgenomen Pegida-protest, onder meer  omdat hij niet kan garanderen dat het niet opnieuw uit de hand loopt, zoals op zondag 26 mei

Voorman Edwin Wagensveld van Pegida geeft aan dat hij zal blijven proberen een nieuwe demonstratie in Eindhoven te houden. Op de vraag of hij na de demonstratie van 26 mei zijn punt niet heeft gemaakt, zegt hij: ,,Nee. Ik wijk niet voor geweld. Wij houden niet op. Provoceren wij? Er zijn mensen die zich láten provoceren en dan geweld gebruiken. Geweld is nooit goed te praten.”

Politie

Op 26 mei stonden de politie en honderden moslimjongeren tegenover elkaar bij de Al Fourqaan-moskee, waarnaar een groepje Pegida-demonstranten onderweg was. Loco-burgemeester Renate Richters besloot toen na overleg met de politie de demonstratie af te blazen omdat de veiligheid van betrokkenen niet meer kon worden gegarandeerd.

Er was die zondag driehonderd man politie op de been. ,,Dit zijn meer politiemensen dan bij een gemiddelde risico-wedstrijd in het betaald voetbal", schrijft Jorritsma in een toelichting op zijn besluit. Desondanks was er op 26 mei sprake van ernstige wanordelijkheden en was de algemene veiligheid in een woonwijk in het geding, net als de veiligheid van de deelnemers aan de manifestatie.

Agressie

Jorritsma voert ook als argument aan dat de politie aanwijzingen heeft dat er een een tegenbeweging tegen Pegida op gang wordt gebracht, ‘waarbij geweld en agressie niet worden geschuwd.’ Daarnaast stelt de burgemeester dat de demonstratie donderdag tijdens het Suikerfeest zou zijn, en dat ,,de aard en inhoud van de manifestatie (welke niet door mij wordt beoordeeld) leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de geloofsgemeenschap.”

Vorige week verbood Jorritsma een betoging die Pegida afgelopen zondag had willen houden omdat de melding daarvan te laat was gedaan. ,,Wij houden niet op. Ik ga bewijzen dat de burgemeester net zo lang smoesjes blijft verzinnen totdat hij geen andere kant meer op kan. De burgemeester heeft tot nu toe ook geen enkele uitspraak gedaan over de demonstratie van 26 mei omdat hij de groep die verantwoordelijk is voor de ongeregeldheden niet wil benoemen. Maar na de Kick Out Zwarte Piet-demonstratie van vorig jaar in Eindhoven heeft hij gezegd: Dit heeft niks te maken met demonstreren, dit was puur intimideren en haatzaaien. Over de moslims die op 26 mei met de politie vochten zegt hij tot nu toe niets.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven