Pegida-voorman belaagd bij actie rondom Al Fourqaan-Moskee in Eindhoven

video + updateEINDHOVEN - Een flyeractie van Pegida in Eindhoven heeft zaterdagmiddag niet lang geduurd. Nadat voorman Edwin Wagensveld werd belaagd door enkele jongeren werd hij vliegensvlug door de politie afgevoerd en in veiligheid gebracht. Wagensveld kreeg enkele klappen.

Anti-islamorganisatie Pegida kwam met een man of tien naar de omgeving van de Al Fourqaan-moskee in het stadsdeel Woensel. Hier liep het op 26 mei volledig uit de hand. Toen stonden de politie en honderden moslimjongeren tegenover elkaar bij de Eindhovense moskee, waarnaar een groepje Pegida-demonstranten onderweg was. 

Jorritsma

Pegida deelde zaterdagmiddag flyers uit en riep enkele leuzen over de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. Hij verbood de afgelopen weken meerdere malen een actie van de groep. Groepjes jongeren verzamelden zich ondertussen ook op de locatie.

Rond 15.00 uur sloeg de vlam in de pan. Meerdere personen gingen met elkaar op de vuist. Pegida-voorman Edwin Wagensveld kreeg ook klappen en werd belaagd door enkele jongeren. Een politiebusje met loeiende sirenes was binnen een mum van tijd aanwezig en Wagensveld werd afgevoerd.

Daarmee was de angel uit de manifestatie. De andere Pegida-sympathisanten zijn op eigen gelegenheid vertrokken. Er is niemand aangehouden, laat een woordvoerder van de politie weten. ,,Wij doen nog verder onderzoek naar de exacte aanleiding en toedracht van het incident.”

Duivels dilemma

Burgemeester Jorritsma gaf eerder deze week toestemming aan de anti-islambeweging om aanstaande woensdagte demonstreren op het Stadhuisplein. Hiermee nam Pegida geen genoegen. Jorritsma noemde de ontstane situatie bij televisieprogramma PAUW een ‘duivels dilemma’. ,,Ik moet het recht om te mogen demonstreren, faciliteren. Maar de wanordelijkheden die dan ontstaan kan ik niet verantwoorden aan mijn stad. Het gebeurt wel in een woonwijk met gezinnen met kinderen.”

Volledig scherm
Pegida gaat flyeren bij moskee. De actie loopt uit de hand © Bert Jansen/ foto meuelenhof
Volledig scherm
Pegida gaat flyeren bij moskee. De actie loopt uit de hand © Bert Jansen/ foto meuelenhof
Volledig scherm
Een flyer-actie van Pegida in Eindhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Een flyer-actie van Pegida in Eindhoven. © Bert Jansen
  1. Heimlichgreep nodig bij tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt
    update

    Heimlich­greep nodig bij Eindhoven­se tv-kok Hugo Kennis als hij zich tijdens 5 Uur Live verslikt

    Kijkers van 5 Uur Live zagen tv-kok Hugo Kennis vanmiddag plots hoestend uit beeld verdwijnen. Tijdens een gesprek van presentatoren Daphne Bunskoek en Caroline Tensen begint de chef flink te kuchen. Als Bunskoek vraagt of het goed met hem gaat, rent Kennis uit beeld. Achter de schermen wordt er een heimlichgreep bij hem uitgevoerd. Na vijf pogingen lukte dat, vertelde hij in RTL Boulevard.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven