Pegida betoging Eindhoven
Volledig scherm
Pegida betoging Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Pegida-voorman over verbieden van demonstratie in Eindhoven: ‘Burgemeester is een leugenaar’

EINDHOVEN - Pegida-voorman Edwin Wagensveld vindt dat zijn geplande demonstratie met een drogreden is verboden. Volgens hem liegt de burgemeester ook. Hij heeft bovendien een aanvraag voor een nieuwe betoging in Eindhoven alweer verstuurd.

Komende donderdag wil Edwin Wagensveld met zijn extreemrechtse club Pegida alsnog in Eindhoven demonstreren tegen de islam. Hij had de betoging voor komende zondag in gedachten, maar daar zette burgemeester Jorritsma een streep door. De gemeente Eindhoven vindt dat zij meer tijd nodig heeft om een goed besluit te kunnen nemen over de demonstratie.

Daarvoor staan volgens de gemeente drie werkdagen, die tijd was er nu - mede vanwege Hemelvaart - niet. Volgens Wagensveld is het onzin: „De gemeente Eindhoven zet zich hier toch volledig mee voor schut. Ze gebruikt een smoesje.” Volgens hem liegt de burgemeester zelfs: „Toen ik de aanvraag indiende, moest dat 48 uur voor de demonstratie. Nu hebben ze het ineens over drie in plaats van twee werkdagen.”

Juridische stappen

Wagensveld moet nog bekijken of hij juridische stappen onderneemt tegen het besluit van de burgemeester. Hij wil in ieder geval alsnog demonstreren in Eindhoven. Die moet donderdag plaatsvinden. „Ik heb net op het knopje verzenden gedrukt. Donderdag, dat is pas over vier dagen. Dus kunnen ze me niet met dezelfde reden afpoeieren.”

Jorritsma verwees in zijn besluit naar de ongeregeldheden die afgelopen zondag plaatsvonden toen Pegida door de stad marcheerde richting de moskee. Moslimjongeren raakten toen in conflict met de politie. „Toen is de gemeente veel te laks geweest en hebben ze veel te laat ingegrepen", zegt Wagensveld daarover. „Ja, er waren 300 agenten op de been. Dat klinkt als veel, maar in Duitsland heb ik demonstraties bijgewoond waar er duizenden agenten waren. Daar nemen ze het recht op demonstreren namelijk wel serieus.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven