Personeel van Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voert cao-actie

Video'sEINDHOVEN - Personeelsleden van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven zijn woensdagmorgen begonnen aan een actie om een betere cao af te dwingen. Zij staken niet, maar draaien een zondagsdienst.

De operatiekamers en de afdelingen voor de intensive- en medium care, endoscopie en psychiatrie zijn gesloten voor niet-spoedeisende gevallen. Het gaat om een landelijke estafette-actie, waarbij het Catharina het derde ziekenhuis in de rij is. Voor de hoofdingang worden actiebijeenkomsten gehouden. 

De cao-onderhandelingen voor 200.000 ziekenhuismedewerkers zitten muurvast. De vakbonden eisen vijf procent loonsverhoging, een toeslag voor extra diensten en afspraken over arbeids- en rusttijden, instroom van nieuw personeel en behoud van medewerkers. 

Volledig scherm
Actievoerders voor het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © Videostill

Eindbod

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), hebben begin juni een eindbod op tafel gelegd. Zij willen een cao voor drie jaar in plaats van één. Zij bieden loonsverhogingen van 3,25 procent dit jaar, 2 in 2020 en 2,5 in 2021, plus dit jaar een éénmalige uitkering van 500 euro. Ook willen de werkgevers de toeslag voor onregelmatige diensten verhogen met tien procent. 

De vakbonden schorten in de zomertijd de acties op, omdat de ziekenhuizen dan kampen met tekorten aan personeel. De estafette-actie gaat verder in september als er dan nog geen cao-akkoord ligt. 

Volledig scherm
Actievoerders voor het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © Videostill

In samenwerking met indebuurt Eindhoven