Eindhoven eindexamenexpositie DAE About a Worker
Volledig scherm
Eindhoven eindexamenexpositie DAE About a Worker © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Persoonlijke verhalen domineren
expo Design Academy

recensieEINDHOVEN - Hoe beschermend moet een opleiding zijn? Heel beschermend. Het moet een plek zijn waar je zonder enige terughoudendheid grenzen moet kunnen opzoeken en zelfs daarover heen moet kunnen stappen. Met steun en stimulans van de docenten.

Bij de Design Academy Eindhoven is dat aan de orde. Ofschoon je als designer-in-spé wel al in contact wordt gebracht met de wereld buiten. Dat is inherent aan de studie. En, juist op de DAE wordt de student gestimuleerd kennis te nemen van wat er in die wereld gebeurt en daar op de een of andere manier op te reageren. Des te meer heb je dan – op een thuisbasis als de school – de juiste ruggensteun nodig.

Persoonlijk

Is het dan opmerkelijk dat veel van de studenten die nu present zijn op de Graduation Show, teruggrijpen op zichzelf? Nu loopt dat als een rode draad door alle eindexamententoonstellingen en is ook weer inherent aan de studie – maar 2017 is het wel heel opvallend hoe vaak studenten een persoonlijk verhaal als uitgangspunt hebben genomen voor hun werk.

Die introspectie, of teruggrijpen op een persoonlijk gegeven, heeft waarschijnlijk ook te maken met de troebele tijd waarin we nu leven en waarin terrorisme, milieuvervuiling, menselijke oppervlakkigheid en sterk verschuivende politieke systemen het wereldbeeld bepalen. Is dat raar dat je, als start voor je eindexamenproject, even te raden gaat bij jezelf? Nee, zeker niet als dat gebeurt met de nodige steun van en verrijking door de staf van de DAE.

Zo verlangde de Zeeuwse Luïsa Jacobse in Eindhoven hevig naar de zee. Liet zich onder meer inspireren door het werk van de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson en bedacht drie prachtige plekken waarin water een bepalende rol speelt. Het zijn drie paviljoens waarin het licht wordt weerkaatst, geabsorbeerd en verspreid door wateroppervlaktes.

Artikel gaat verder onder foto

Eindhoven eindexamenexpositie DAE
Volledig scherm
Eindhoven eindexamenexpositie DAE © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Manouk Pekelder groeide op in de Himalaya en herinnerde zich later in Nederland nog haarfijn de kleuren van Bhutan. Zij maakte, op basis van die herinneringen, een eigentijds kamerscherm waarin die aloude kleuren in een soort glas in lood-achtige patronen het licht filteren.

Saai

Gyonyoung Yoon ging nog een stapje verder. Zij is verlegen en vond haar dagelijkse leven tamelijk saai. Ze besloot er een animatiefilm van te maken; dé manier volgens haar om zichzelf te laten zien. ,,Dat heeft me geholpen om mezelf te uiten en ik kwam er tegelijkertijd achter dat mijn leven echt niet zo saai is.”

Zo zijn er nogal wat projecten waarbij het persoonlijke aan de basis stond van het werk dat uiteindelijk een meer universeel karakter heeft gekregen en waar dus ook anderen hun voordeel mee kunnen doen – in allerlei opzichten.

Producten

En jazeker, er zijn ook ‘gewone’ producten te zien op deze expo. Fietsen, bankstellen, nieuw bestek, rouw-sieraden en meubels waarin ruimte is opgenomen voor huisdieren: ook die zijn er. Beide categorieën samen kenmerken Design Academy Eindhoven.

Graduation Show 2017. Design Academy Eindhoven. Emmasingel Eindhoven. Open: ma, di, wo en zo van 11-18; do, vr en za van 11-20 uur.

Eindhoven eindexamenexpositie DAE SAM
Volledig scherm
Eindhoven eindexamenexpositie DAE SAM © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven