Volledig scherm
Het speciale Azurion systeem van Philips. © Philips

Philips Azurion op afdeling Eerste Hulp vergroot kans op herstel herseninfarct

AMSTERDAM/DEN HAAG - Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland op de Spoedeisende Hulp een kamer ingericht met een speciale versie van het Azurion-ssyteem van Philips. 

Deze kan een herseninfarct snel opsporen met een een gelijktijdige scan van meerdere kanten van bloedvaten. Met dit apparaat op de Spoedeisende Hulp kan een ziekenhuis iemand met een herseninfarct meteen helpen en daarmee wordt de kans op herstel groter.

Spoedeisende Hulp

Het HMC in Den Haag heeft een zogeheten neuro-angio kamer ingericht op de afdeling Spoedeisende Hulp. Hier staat een Azurion-systeem van Philips. Hiermee kan direct zorg worden verleend aan mensen met een herseninfarct. Nu moeten die patiënten nog door naar de afdeling radiologie en dat scheelt minimaal een paar minuten, terwijl tijd cruciaal is om de schade aan het hersenweefsel te beperken en daarmee de kans op herstel te vergroten.

Weefsel

"Met deze Azurion kun je tegelijkertijd van verschillende kanten de bloedvaten in beeld brengen. Zo kun je het afgesloten bloedvat dat verantwoordelijk is voor het herseninfarct snel vinden", legt de Philips-woordvoerder uit. "De dubbele röntgenbeelden worden gemaakt met een heel lage stralingsdosis en een hele goede beeldkwaliteit. Het Azurion-systeem is uitgerust met 3D-opnamefunctionaliteit voor het afbeelden van bloedvaten en het zachte weefsel waarmee de kleinste details zichtbaar gemaakt kunnen worden. Door gebruik te maken van deze technieken wordt vrijwel direct de oorzaak aangetoond, waardoor de patiënt aansluitend de juiste behandeling krijgt." Het is de eerste keer dat Philips de speciale uitvoering van dit type apparaat ergens plaatst.

Herseninfarct

Een herseninfarct ontstaat doordat een deel van de hersenen te weinig bloed krijgt. Vaak wordt dit veroorzaakt door een bloedstolsel in een van de slagaders in het hoofd. Dit stolsel blokkeert de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Daardoor krijgt dat deel geen zuurstof meer en raakt het hersenweefsel beschadigd. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven