Volledig scherm
Impressie van het nieuwe ziekenhuis dat Philips gaat bouwen in de hoofdstad van Ethiopië. © Philips

Philips bouwt hartcentrum in Ethiopië

AMSTERDAM - Philips gaat in Ethiopië een hartcentrum bouwen. Het is de eerste keer dat het bedrijf een volledig ziekenhuis ontwerpt, bouwt, inricht en onderhoudt. In 2020 moet het operationeel zijn.

Philips gaat in Ethiopië een compleet hartcentrum ontwerpen, bouwen, inrichten en onderhouden. De eigen designafdeling van Philips gaat aan de slag met het ontwerp, voor de realisatie wordt samengewerkt met een bouwonderneming. Ook het onderhoud van apparatuur en de opleiding en training van personeel  voor de eerste vijf jaar na oplevering, is onderdeel van de overeenkomst die een totale waarde heeft van 40 miljoen euro. Dat bedrag wordt voor het grootste deel opgebracht door de Ethiopische overheid. Maar ook de Nederlandse overheid draagt bij via een fonds van RVO (Rijksdienst voor Ondernemen) voor duurzaam ondernemen in het buitenland dat er onder meer op is gericht om de toegang tot de zorg vergroten. 

De honderd miljoen inwoners van Ethiopië moeten het tot nu toe stellen zonder gespecialiseerd ziekenhuis gericht op hart- en vaatziekten. Het Philips-ziekenhuis wordt het eerste hartcentrum van het land. Met het ziekenhuis moet het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan reumatische hartziekten worden teruggedrongen. Het nieuwe hartcentrum wordt gebouwd op het terrein van het bestaande Tikur Anbessa Specialized Hospital (TASH) in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Het wordt een gebouw van zeven verdiepingen met een totaal oppervlak van 7.200 vierkante meter waarin naast 94 kamers voor patiënten, onder meer drie operatiekamers, twee katheterruimtes en diagnose- en onderzoeksruimtes zijn ondergebracht. Het nieuwe centrum moet medio 2020 klaar zijn.

„Voor Philips is dit een uniek project wereldwijd. Want hier werken we voor het eerst aan een volledige turnkey oplossing voor een ziekenhuis”, zegt Jasper Westerink, topman van Philips Africa. „Voortbouwend op meer dan 125 jaar ervaring op het Afrikaanse continent, in combinatie met onze expertise op het gebied van gezondheidszorgplanning en ziekenhuisontwerp, zijn wij verheugd de regering van Ethiopië te kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van cardiovasculaire zorg die een betere behandeling en betere resultaten voor patiënten en artsen mogelijk zal maken.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven