Door de corona-uitbraak stijgt de vraag naar beademingsapparatuur snel. Philips schaalt de productie op, maar dat vraagt wat het concern betreft wel om samenwerking en eerlijke verdeling.
Volledig scherm
Door de corona-uitbraak stijgt de vraag naar beademingsapparatuur snel. Philips schaalt de productie op, maar dat vraagt wat het concern betreft wel om samenwerking en eerlijke verdeling. © Philips

Philips bouwt razendsnel ‘uitgeklede’ beademingsapparaten; productie nog deze maand op stoom

EINDHOVEN - Een beademingsapparaat met enkel de meest essentiële functies: Philips gaat dergelijke apparaten nog deze maand op grote schaal produceren. 

Het gaat om een versimpelde versie van de reeds bestaande systemen. Voor de nieuwe beademingsappartuur kreeg het zorgtechnologieconcern vorige week tijdelijk goedkeuring in de Verenigde Staten. In andere landen wordt volgens Philips momenteel over toelatingen gesproken.

Philips gaat nog deze maand wekelijks zo’n 15.000 van de beademingsapparaten met basale functies produceren. Het bedrijf kan de productie snel opvoeren omdat deze apparaten sneller te maken zijn dan de traditionele beademingsapparatuur. Na de goedkeuring door de Amerikaanse marktwaakhond FDA is Philips de apparaten direct op grote schaal gaan produceren. Honderdduizenden beademingsapparaten zijn er dit jaar wereldwijd nodig om de grote stroom coronapatiënten te behandelen. 

Order

Philips kondigde al eerder aan de productie van meer gespecialiseerde beademingsapparatuur op te schroeven. In de loop van dit jaar moeten er daar wekelijks 4000 van worden gemaakt, tegen de ruim duizend per week nu. Philips kondigde vorige week aan een grote order voor 43.000 beademingssystemen binnen te hebben van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. In totaal is die deal omgerekend bijna 600 miljoen euro waard. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven