Volledig scherm
Apparatuur voor het Quasimodo-project dat in Eindhoven luchtverontreiniging gaat meten in 20 huishoudens. Met van links naar rechts de draagbare luchtmonitor (PAM, die ook onderdeel is van het project), de Philips luchtververser en de sensoren voor buitenmetingen. © Quasimodo/Philips/IMEC

Philips en IMEC meten luchtvervuiling in Eindhoven voor waarschuwingsapp

EINDHOVEN - ‘Donderdag tegen 11.00 uur moet u in actie komen om de lucht gezond te houden in huis.’ Zo’n waarschuwing moet straks vroegtijdig komen van een app die Philips, IMEC en enkele andere onderzoekspartijen ontwikkelen. Voor metingen in en om het huis zoeken de de onderzoekers nog 20 huishoudens in Eindhoven.

Quote

Uiteinde­lijk doel is om mensen meer bewust te maken van het belang van de luchtkwali­teit. En misschien pakken ze dan wel vaker de fiets in plaats van de auto of stoken ze niet meer de open haard

Koen Vervoort, IMEC België

Quasimodo heet het project waarvoor nog deelnemers nodig zijn. Bij de vrijwilligers - ze krijgen hoogstens een cadeaubon van 100 euro - worden in de slaapkamer en in de tuin sensoren geplaatst. Die meten de bestanddelen van lucht, zoals CO2, (ultra)fijnstof en stikstofdioxide, zowel in als om het huis. De gegevens worden vergeleken met informatie die publiek beschikbaar is over onder andere de windrichting en -snelheid, maar ook openbare data rond luchtvervuiling.,,Al die gegevens worden dan gevoerd in een algoritme - een computerprogramma - dat moet voorspellen hoe de luchtkwaliteit evolueert”, aldus Koen Vervoort van IMEC. ,,Uiteindelijk doel is om mensen meer bewust te maken van het belang van de luchtkwaliteit. En misschien pakken ze dan wel vaker de fiets in plaats van de auto of stoken ze niet meer de open haard”, aldus Vervoort.

De Nederlandse afdeling van het Belgische onderzoeksinstituut, dat volgens Vervoort nog het beste te vergelijken is met de TU/e, zetelt op de High Tech Campus net als de Philips-research-afdeling. IMEC komt voort uit de Katholieke Universiteit Leuven en is gespecialiseerd in onder meer nanotechnologie (uiterst kleine chips) en sensoren.

De deelnemers aan de proef krijgen ook een Philips Air Purifier, een luchtververser, van Philips Health Care in huis. ,,Niet dat dit een commercieel project is, maar omdat Philips al een app heeft die vertelt wat het apparaat meet. Zij willen de werking van de HAP optimaliseren, wij willen de app verder uitwerken naar het waarschuwingssysteem. Maar het algoritme dat we ontwikkelen moet straks voor iedereen beschikbaar zijn, niet alleen voor Philips. Dat is ook een eis die aan de Europese subsidie is gesteld”, aldus Vervoort.

Gewoonten

Wie mee wil doen aan de metingen in Eindhoven, kan zich melden via bit.ly/quasimodo-eindhoven. Vanaf september moeten de twintig opstellingen meten, in principe een maand maar langer mag ook voor wie dat wil. Vooraf vindt er een interview plaats om in kaart te brengen wat de gewoonten zijn, zegt Vervoort. ,,Het maakt natuurlijk veel uit of iemand de open haard stookt, kookt op gas of houdt van wierookstokjes of kaarsen branden.” Begin januari moeten de resultaten bekend zijn.

Gelijktijdig vinden ook metingen plaats bij deelnemers in Helsinki en Londen. Bij het project zijn verder betrokken het University College London, Forum Virium uit Helsinki en Achmea. De zorgverzekeraar bekijkt wat de mogelijkheden zijn met het waarschuwingssysteem op het gebied van thuiszorg.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven