Volledig scherm
© Philips

Philips Lighting lijft lifi-specialist Luciom in

EINDHOVEN - Philips Lighting heeft eind vorig jaar in alle stilte de kleine Franse lifi-specialist Luciom overgenomen. Inmiddels zijn de medewerkers vanuit Colombelles verhuisd naar Eindhoven en op het hoofdkantoor op de High Tech Campus aan het werk.

Philips Lighting wil niets kwijt over de overnameprijs, maar in de wandelgangen wordt een bedrag van een kleine tien miljoen euro genoemd. Ook wordt gezwegen over de projecten of toepassingen waarvoor de kennis van Luciom wordt ingezet. Maar duidelijk is dat lifi helemaal past in de strategie van Philips om led-verlichting te gebruiken om informatie te versturen. Een van de mogelijke toepassingen is indoor locatiebepaling, een technologie waar Philips al sinds 2015 proeven mee doet in de supermarkt Carrefour in het Franse Lille.

Data verzenden via licht
Lifi (Light Fidelity) is een technologie waarbij led-lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. Leds hebben de gunstige eigenschap dat ze uiterst snel geschakeld kunnen worden en lifi benut deze eigenschap om razendsnel data over te brengen via licht. Daarbij gaat het om het binnen nanoseconden in- en uitschakelen van leds. Dat gaat zo snel dat het menselijk oog het niet opmerkt, hoewel er licht in het zichtbare spectrum wordt gebruikt. Lifi kan net als wifi data versturen en elektronische apparaten als computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden. Maar lifi biedt veel voordelen boven wifi.

Lifi kan in potentie een spectrum benutten dat tot tienduizend maal groter is dan het bruikbare radiospectrum. Ook stellen de voorstanders van lifi dat de technologie veel efficiënter met energie omgaat. Zo benut een traditionele gsm-mast veel energie voor het verzenden van een draadloos signaal, terwijl de installatie van miljarden lampen wereldwijd al een groot deel van een potentiële lifi-infrastructuur biedt.

Veiliger
Lifi zou dus sneller, energiezuiniger en goedkoper zijn dan wifi. Bovendien is het veiliger want een lichtsignaal lekt niet weg door muren. Ook biedt lifi toepassingen in ruimtes waarin elektromagnetische storing gevaarlijk kan zijn, zoals in vliegtuigen of ziekenhuizen. En juist voor ziekenhuizen wordt tegenwoordig veel door Philips ontwikkeld. Na supermarkten en andere, zouden dat heel goed de volgende afnemers kunnen zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven