Volledig scherm
Philips Nederland aan de Boschdijk in Eindhoven - een rijksmonument - met op de voorgrond de bouwgrond voor plan Vredeoord van woningcorporatie Sint Trudo. © Michel Theeuwen

Philips overweegt vertrek van Boschdijk in Eindhoven

PollEINDHOVEN - Philips Nederland overweegt het bekende pand aan de Boschdijk in Eindhoven te verlaten. Maar het landelijk hoofdkantoor blijft in ieder geval in Eindhoven, benadrukt een woordvoerder. 

Blijven aan de Boschdijk, maar ook vertrekken naar een nieuwe kantoor, elders in de stad - bijvoorbeeld op de High Tech Campus - alle mogelijkheden worden onderzocht. Meer duidelijkheid komt er als Philips besluit wat er moet gebeuren met het huurcontract dat in 2020 afloopt, aldus de woordvoerder. 

Ook Signify, het afgesplitste Philips Lighting, heeft ruimte in het pand dat eigendom is van een Duitse beleggingsmaatschappij sinds 2002. Wat daarmee gebeurt, is evenmin duidelijk. 

Volledig scherm
Eindhoven, Woensel, Boschdijk, nieuwbouw terrein Philips Nederland © Ronald Otter

Het mogelijke vertrek uit wat in Philipstermen gebouw VB heette, zoemt al rond in de vastgoedwereld in Eindhoven, zo bleek vrijdagmiddag tijdens de eerste Eindhovense Vastgoeddag die het Vastgoedjournaal organiseerde in De Kazerne aan de Paradijslaan.  

Kantorenmarkt

Nationaal directeur Frans Landmeter van vastgoedadviseur JLL noemde het mogelijke vertrek van Philips uit het karakteristieke gebouw als een van de ontwikkelingen op het gebied van de kantoormarkt. Hij benadrukte weer dat het hoog tijd wordt dat Eindhoven nieuwe, hoogwaardige kantoormeters gaat realiseren in het centrum. De vraag uit de markt is er in de economisch zo goed draaiende stad, nu nog het aanbod. 

Lees verder onder de poll en foto

Poll

Eindhoven moet nieuwe, hoogwaardige kantoormeters gaan realiseren in het centrum.

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
1839 stemmen
Volledig scherm
Hoogbouw in Eindhoven: Lichthoven, waarvan het Student Hotel (rechts) al staat. © AM RED

Hij noemde als eerste ontwikkeling de bouw van Lichthoven, bij station en The Student Hotel. ,,Maar dat plan lijkt al grotendeels verhuurd. De volgende ontwikkeling is dan pas in 2022 voorzien. Dat is erg laat." Landmeter noemde verder voor de komende jaren de herontwikkeling van het Beursgebouw met 60.000 vierkante meter, de 2500 meter kantoorruimte in het BunkerToren-plan en de kantoorruimte in District E (de drie torens op het Stationsplein). 

Volledig scherm
© ANP

Wethouder Yasin Torunoglu vroeg aandacht op de Vastgoeddag voor de woningmarkt. Vooral de middeninkomens boven de 42.000 euro per jaar komen helemaal 'klem' te zitten. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en er zijn nauwelijks koop- en middeldure huurwoningen die ze kunnen betalen. 

Op de huurmarkt is het probleem dat huurwoningen tussen 700 en 800 euro  al snel duurder worden dan 1000 euro per maand. Torunoglu zei dat de gemeente daarom graag de rode loper uitlegt voor ontwikkelaars en de vergunningenprocedure versnelt. ,,Maar dan verwachten we wel dat ze in ruil daarvoor die doelgroep van middeninkomens bedienen. Met kwalitatief goede plannen. De tijd van de lelijke gebouwen is voorbij." 

Volledig scherm
Presentatie nieuwe wethouders Eindhoven. Yasin Torunoglu © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Eindhoven