Volledig scherm
Rommel bij een ondergrondse afvalcontainer.

Plan: afvalcontainers Eindhoven openen met je mobiel

EINDHOVEN - Het is voor Cure, de afvalverwerker in de regio, nog niet duidelijk waarom zoveel mensen hun afval naast de containers dumpen. Volgens directeur Frans van Strijp is het een psychologisch probleem, maar biedt het openen van de container met je mobiele telefoon wellicht een uitweg.

Van Strijp was donderdag te gast bij een bijeenkomst van Zero Waste Zone, een Eindhovens collectief dat strijdt voor een afvalvrije samenleving. Van Strijp kwam op Strijp-S vertellen over de huidige uitdagingen voor Cure, waaronder de grote hoeveelheden bijzetafval. ,,Het is echt een gedragsprobleem. Dat maakt het ook zo moeilijk. Als het allemaal expres is, stuur je de politie er gewoon op af.”

Kuddegedrag

,,Maar in tachtig procent van de gevallen hebben mensen geen kwade bedoelingen”, vervolgt Van Strijp. ,,Zij hebben hun pasje niet bij zich, weten niet hoe het werkt, of de container is vol.” Dat laatste is in twintig procent van de gevallen de oorzaak. Kuddegedrag lijkt ook een rol te spelen. ,,We merken vaak dat het schoon blijft totdat iemand er iets neerzet. Voor de volgende persoon is de drempel dan een stuk lager.”

Daar komt bij dat de techniek in de containers is verouderd. ,,We willen de techniek moderniseren zodat je ze met je smartphone kunt openen”, aldus Van Strijp. ,,Je pasje heb je tenslotte niet altijd bij je, maar je telefoon wel.” En tegelijkertijd leen je een pasje makkelijker uit dan je telefoon, wat misbruik helpt voorkomen. ,,Uit ons onderzoek blijkt ook dat de nieuwe generatie niet wil werken met een pas die je met een formulier moet aanvragen. Alles gaat tegenwoordig via de mobiel, dus moeten we daar ook op inspelen.” Ook de toegang tot de milieustraat wil Cure mogelijk maken via de telefoon.

Andere culturen

Weten veel inwoners misschien ook niet hoe het werkt? ,,Mensen van over de hele wereld komen hier”, vervolgt de directeur. ,,We denken na over het bereiken van mensen die de taal niet spreken of uit andere culturen komen. Ik kan me voorstellen dat als je je afval bij de container zet en het wordt iedere dag opgehaald, je dan denkt dat het zo hoort. Communicatie is voor ons dus heel belangrijk.”

Het plaatsen van afval naast de containers is een hardnekkig probleem in de regio, al kampt volgens Van Strijp iedere grote stad met dit probleem. Overtreders riskeren een boete van 95 euro. ,,Maar beboeten is het slechtste wat je kunt doen. We moeten de problemen oplossen die bijzet veroorzaken.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven