Eindhoven telt nu ruim 223.000 inwoners, dat is te weinig om de ambities van de Brainport regio waar te maken.
Volledig scherm
Eindhoven telt nu ruim 223.000 inwoners, dat is te weinig om de ambities van de Brainport regio waar te maken. © Rene Manders

Plan Brainport Eindhoven kost 370 miljoen

PollEINDHOVEN - 370 miljoen euro kost het plan dat Brainport Eindhoven vrijdag aanbiedt aan het kabinet. Zelf legt de regio 200 miljoen in.  

De wens van Brainport Eindhoven om de regio een stevige oppepper te bezorgen, is nu vertaald in een concreet en kant en klaar plan. Totale kosten: 370 miljoen euro. Met dat geld moet enerzijds het voorzieningenniveau in Eindhoven flink verbeterd worden. Dat moet de stad aantrekkelijker maken als vestigingsplek voor expats. Anderzijds gaat er veel geld naar toegepast wetenschappelijk onderzoek.

Vrijdag leggen bestuurders van de Brainportregio het plan neer bij het kabinet, als staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken bij ASML en op de High Tech Campus op bezoek is. De regio vraagt van de regering bijna 170 miljoen in te leggen. Zelf leggen Eindhoven en de regiogemeenten 200 miljoen euro bij.  De verwachting is dat het kabinet begin februari besluit hoeveel geld er vanuit Den Haag naar Zuidoost-Brabant wordt overgemaakt.

Regeerakkoord

Dat er geld komt, staat al vast. In het regeerakkoord is sprake van de zogenoemde regio-enveloppe: 950 miljoen euro die bedoeld is om regionale economische problemen op te lossen. Maar hoeveel geld de regio-Eindhoven krijgt, is nog ongewis. De Haagse pot met geld zal worden verdeeld over zes regio's en incidentele projecten. Vooruitlopend op de toekenning van de subsidies heeft Brainport Eindhoven de afgelopen maanden gewerkt aan een concreet plan: de 'Brainport-propositie'. 

Daarin gaat het onder meer om 80 miljoen euro voor een nieuw onderzoeksinstituut voor fotonica (de techniek voor de opslag van computerdata met behulp van licht in plaats van elektriciteit). Verder moet er eveneens 80 miljoen euro worden uitgetrokken voor de op te richten 'Eindhoven Engine', een instituut van onderwijs en bedrijfsleven waar toegepast wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Ook vraagt Brainport rijksgeld voor een nieuw te bouwen conferentiecentrum in de stad - 35 miljoen euro -, 8 miljoen voor het Eindhoven Museum, 7 miljoen voor het Muziekgebouw en 10 miljoen euro om 25 topdesigners ieder een kunstwerk voor in het hart van de stad te laten ontwerpen. 

Verbetering

In feite is dit nieuwe plan een uitwerking van een deel van de brede Brainport Actie-agenda die de regio in april van het vorig jaar in Den Haag presenteerde.  Daarin legde Brainport een claim neer van liefst 8,5 miljard op tafel voor de komende jaren. Dat geld is, behalve voor verbetering van het vestigingsklimaat, nodig voor verbreding van snelwegen in de regio, een snelle treinverbinding met Düsseldorf en een station bij Eindhoven Airport. Dat laatste plan is voorlopig al weer van de baan.

Poll

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
2513 stemmen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven