Volledig scherm
Logo van de TU Eindhoven op het dak. © ANP XTRA

Plan numerus fixus TU Eindhoven nog niet van tafel

EINDHOVEN - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is optimistisch gestemd door het nieuwe regeerakkoord van Rutte III. Maar de vlag gaat nog niet uit. Het universiteitsbestuur laat zijn plan om komend jaar de instroom van studenten te beperken voorlopig staan. ,,Er is nog veel uit te werken en te verduidelijken.''

De TU/e zag het aantal studenten de afgelopen tien jaar verdubbelen. Het universiteitsbestuur is daar heel blij mee, maar zonder extra rijksgeld is verdere groei niet mogelijk. Daarom besloot het eerder om met ingang van het studiejaar 2018-2019 een numerus fixus in te voeren voor vier bachelors: industrial design, biomedische technologie, technische bedrijfskunde en technische informatica.
Het nieuwe kabinet belooft extra geld. Maar het universiteitsbestuur weet niet of de numerus fixus nu van tafel kan. ,,Daar z
ullen we pas bij de meer gedetailleerde uitwerking van het regeerakkoord echt iets zinnigs over kunnen zeggen", aldus een woordvoerder.

Verdelen

Het nieuwe kabinet maakte deze week bekend dat het jaarlijks 200 miljoen euro extra vrijmaakt voor fundamenteel onderzoek en nog eens eenmalig honderd miljoen voor onderzoeksfaciliteiten. De regering wil ook het geld voor de Nederlandse universiteiten anders verdelen, met specifieke aandacht voor technische opleidingen. ,,Een prima uitgangspunt; het is echter de vraag of dit snel tot resultaten leidt voor ons als technische universiteit", zegt de woordvoerder. De universiteiten en de nieuwe ministers zullen het hier eerst over eens moeten worden. ,,De TU/e groeit hard en daar zijn we blij mee. Echter: zonder extra geld komt de kwaliteit van onderwijs en onderzoek onder druk te staan. En daarom kan alleen sprake zijn van beheerste groei. Op dit ogenblik gaan we nog steeds uit van een numerus fixus. We willen geen groei ten koste van onze eigen maatstaf."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven