Het lage spiegelgebouw in het World Trade Center-gebied in Eindhoven zou plaats moeten maken voor een toren van wellicht 120 meter. Ook de rest van de gebouwen zou aangepakt moeten worden.
Volledig scherm
Het lage spiegelgebouw in het World Trade Center-gebied in Eindhoven zou plaats moeten maken voor een toren van wellicht 120 meter. Ook de rest van de gebouwen zou aangepakt moeten worden. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Plan voor 120 meter hoge toren in midden WTC Eindhoven

EINDHOVEN - Het World Trade Center zou flink op de schop genomen moeten worden. In ieder geval is er plaats voor een toren van wellicht 120 meter, maar ook de rest van de gebouwen zou aangepakt kunnen worden, meldt projectontwikkelaar Toon de Koning. 

Een toren met bedrijven, een hotel en woningen van misschien wel 120 meter hoog. Die zou moeten verrijzen in het midden van het World Trade Center in Eindhoven. Bovendien zou het hele gebied tussen Fellenoord en Pastoor Petersstraat een metamorfose moeten ondergaan. Aan dat plan werken de nieuwe eigenaren van het lage spiegelgebouw van het WTC, samen met projectontwikkelaar Toon de Koning van Interesting Vastgoed. 

Het lage spiegelgebouw aan de Bogert is gekocht door BurgtBouw uit Deurne en Next Development uit Eersel. Die hebben De Koning als partner ingeschakeld om het gebouw te ontwikkelen.  Volgens de projectontwikkelaar is dit de uitgelezen plek voor een 'stedelijk oriëntatiepunt, een landmark voor de binnenstad'. ,,We doen een studie naar de mogelijke bouw van een toren op het binnenterrein, met parkeren eronder, kantoren, ateliers, een hotel, studio's en woningen van diverse soorten." Het spiegelgebouw Florijn - met nu nog Bounce Space, flexibele kantoorruimteverhuur - moet daarvoor wel gesloopt worden. De hoogte is nog niet zeker, zegt De Koning. ,,Het idee is zo'n 120 meter, maar daarover is nog geen overleg geweest met de gemeente. Al past het wel in de oude hoogbouwvisie van de stad." 

Gedateerd

Maar de drie partners willen verder gaan en ook het hele gebied met Holiday Inn Hotel, voormalige ABN Amro en andere kantoren een 'update' geven. ,,Dat zijn toch gedateerde gebouwen die we nu niet meer zo zouden bouwen. En dat op een centrumlocatie bij uitstek. Daarom hopen we eigenaren te enthousiasmeren om mee te doen, zodat we het hele carré aan kunnen pakken. Dan kunnen we de gebouwen strippen en moderniseren, maar misschien ook optoppen met extra meters. Alleen de kantoren omzetten in woningen is te kort door de bocht. We willen graag allerlei functies toevoegen."

De drie partners willen de onderzoeken nu gaan bespreken met de gemeente, de stedenbouwkundig supervisor voor het gebied en natuurlijk de eigenaren van andere panden. Afhankelijk daarvan worden de plannen verder uitgewerkt. 

Meer woontorens

De Koning vertelde iets over het WTC-plan bij de benoeming tot meest invloedrijke Eindhovenaar, een initiatief van Frits Magazine. Daar gaf hij ook commentaar op het plan om een woontoren te bouwen bij De Bunker van de TU/e aan de Kennedylaan. ,,De Fellenoord moet het hoogste punt van de stad zijn, niet De Bunker, die staat daar zo alleen."

Verder heeft De Koning nog enkele projecten in portefeuille. Met Spoorzone BV (Volker Wessels/ING) wordt in augustus volgend jaar gestart met de bouw van twee woontorens van zo'n 75 meter op de plek van klimhal Monk aan de Torenallee. Verder wordt Hartje Eindhoven, aan de PSV-laan afgemaakt met een woongebouw op de parkeergarage daar. Het naastgelegen Eurobuilding, waar Ziggo/Vodafone vertrekt, wordt mogelijk ook omgebouwd tot woningen, maar zeker is dat nog niet. 

Het lage spiegelgebouw in het World Trade Center-gebied zou plaats moeten maken voor een toren van wellicht 120 meter. Ook de rest van de gebouwen zou aangepakt moeten worden.
Volledig scherm
Het lage spiegelgebouw in het World Trade Center-gebied zou plaats moeten maken voor een toren van wellicht 120 meter. Ook de rest van de gebouwen zou aangepakt moeten worden. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven