Volledig scherm
Een deel van de Schrijversbuurt met in het midden het kleine doopsgezinde kerkje (later ook in gebruik als peuterspeelzaal) op het pleintje Da Costaweg/Jan Luikenstraat. Onder nog zichtbaar de voormalige huishoudschool/Aloysiusmavo. © Ronald Otter

Plan voor woningen in oud kerkje Da Costaweg Eindhoven

EINDHOVEN - Het oude doopsgezinde kerkje aan de Da Costaweg/Jan Luikenstraat in Eindhoven wordt waarschijnlijk omgebouwd tot twee woningen. De nieuwe eigenaren onderzoeken nu de mogelijkheden voor de verbouwing met behoud van de oude uitstraling én de tuin.

Dat bevestigt Jan Walrecht desgevraagd. Hij heeft het kerkje overgenomen van de Doopsgezinde gemeente met zijn compaan Henk Vlemmix. Samen hebben ze ook het Bureau Bouwen in Eigen Beheer dat particuliere bouwprojecten begeleidt. De ombouw van het oude protestantse gebedshuis staat daar echter los van, vertelt Walrecht.

De bedoeling is om het kerkje te splitsen in twee woningen. De bewoners zijn al bekend en zijn betrokken bij het maken van plannen voor de verbouwing. Walrecht benadrukt dat er daarbij niets gaat veranderen aan de buitenkant en de tuin. De gemeente is in principe akkoord met de wijziging. Met de buurt wil Walrecht overleg plegen als het plan voor het interieur klaar is.

Het kerkje is in 1951 gebouwd voor de Doopsgezinde kerk. Die heeft het gebouw in september vorig jaar verlaten. De doopsgezinden maken nu, met de Lutheranen, gebruik van de Remonstrantse kerk in de Dommelhoefstraat. Volgens voorzitter Bram Busschers van de kerkenraad heeft de gemeente nog veertig leden en een twintigtal belangstellenden. In april wordt er weer een parttime predikant aangesteld.

Behalve de doopsgezinde gemeente maakte lang ook een peuterspeelzaal gebruik van het gebouw. ,,Verder hebben we allerlei huurders gehad, zoals de Odd Fellows, een soort loge, en zelfs de vrijmetselarij", aldus Busschers. In 1991 is er een stuk aan het kerkje aangebouwd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven